Останалият на по-заден план през последните години диспут за името на Македония е на път да се окаже камъчето, което може да преобърне правителството на Алексис Ципрас. Споменаването на северозападната съседка на Гърция с уставното ѝ име от заместник-министъра за миграцията Янис Музалас постави началото на правителствена криза с неясен край.

В телевизионно интервю по въпросите за задълбочаващата се бежанска криза Музалас използва името Македония, а не официално приетото от Атина наименование „Бивша Югославска Република Македония” или FYROM и с това предизвика гнева на коалиционния партньор на Ципрас - Панос Каменос. Малко след излъчването на спорния видеоматериал Музалас поиска извинение за грешката си, но лидерът на Независимите гърци и военен министър Панос Каменос поиска оставката му със съобщение в социалната мрежа Twitter. То гласеше: „Извинението на Музалас не е достатъчно. Искам оставката му”.

Каменос не отстъпи от твърдата си линия след днешната си среща с Алексис Ципрас. „Правителството има подкрепата на парламентарната група на Независимите гърци, но Янис Музалас - не”, заяви категорично той. Появилите се по-рано информации, че заместник-министърът за миграцията е подал оставка не бяха потвърдени. По време на пресбрифинга правителственият говорител Олга Геровасили посочи, че решението за бъдещето или не на Музалас като член на кабинета ще бъде взето след края на срещата на върха на ЕС за бежанската криза, която ще се проведе в Брюксел на 17 и 18 март.

Полемиката между Атина и Скопие за името „Македония” продължава вече повече от 25 години. Всички досегашни опити да бъде поставен край чрез приемането на взаимно приемливо предложение бяха неуспешни. Спорът беше и причината, поради която Гърция блокира членството на Република Македония в НАТО на срещата на върха на Северноатлантическия алианс в Букурещ през 2008.

Оставката на министъра поиска и основната коалиционна партия Нова демокрация. Интересен детайл е, че именно името на бившата югославска република бе причината за падането на правителството на десницата през далечната 1993, когато тогавашният външен министър Андонис Самарас разграничи позицията си от тази на премиера Константинос Мицотакис. Причината за това бе усещането, че Мицотакис клони към приемането на дипломатическо решение на диспута с приемането на двойно наименование на страната, включващо и „Македония”.

Изявлението на Янис Музалас предизвика бурни реакции в гръцките социални мрежи. Много от потребителите определиха като абсолютно неприемлив факта, че член на правителството се разграничава от официалната позиция на гръцката дипломация. Други коментираха, че Гърция де факто е загубила този спор, след като международната общност използва масово конституционното име на Македония.

Във всички случаи събитията опровергават думите на Константинос Мицотакис, който през 1993 беше заявил, че „след 10 години никой няма да си спомня за проблема със Скопие”. Според анализатори е въпрос на време изявлението на Янис Музалас да промени състава на парламентарното мнозинство и дори да провокира още по-мащабни сътресения в политическото пространство.