Бизнесменът Едоардо Миролио е продал дела си от 7,22% в "Булгартабак холдинг" във вторник на нерегулирания пазар на Българската фондова борса, съобщава в. "Капитал daily". Сделката е за 26,6 млн. лв. (с 23% по-ниско от актуалната пазарна цена), като делът отговаря на притежаваните от компания на бизнесмена акции в тютюневия холдинг, макар че пред "Капитал daily" Миролио е отказал да потвърди.

Кой е новият собственик на пакета от акции ще стане ясно в понеделник, когато излезе бюлетинът на Централния депозитар. В него се отразяват прехвърланията на дялове над 5% от капитала на публичните компании.

На 19 февруари депутатът и бизнесмен от ДПС Делян Пеевски обяви, че ще продаде притежаваните от компанията "НСН Инвестмънт" 5% от "Булгартабак холдинг", но досега няма информация за такава сделка.

Цената на прехвърлянето е с 23% по-ниска от последната котировка на "Булгартабак холдинг" на регулирания пазар, което е нормално за нерегулирания пазар на борсата, където страните се договарят за цената, но са длъжни да платят данък върху капиталовата печалба, докато на регулирания пазар сделките са освободени.

Италианецът с български паспорт Миролио влезе сред акционерите на "Булгартабак холдинг" през 2012 г., когато придоби дял от около 5% за 27 млн. лв., припомня "Капитал daily". Той продължи да изкупува акции от компанията, като към ноември 2013 г. вече контролираше 10,44% от "Булгартабак".

През май 2014 г. E. Miroglio Finance SA (дружеството, с което държи дела) продаде част от книжата си за 21,3 млн. лв. и остана с дял от 7,22%.