Руското ръководство си представяло по друг начин развитието и резултатите от операцията в Сирия, пише в. "Файненшъл таймс".

Москва очаквала бърза военна кампания и голямо преимущество срещу опозицията в арабската република. Редица фактори обаче попречили надеждите да се оправдаят, твърдят източници от западните разузнавателни служби. Руската намеса променила хода на гражданската война в Сирия, но изпълнило далече не всички задачи, които вероятно поставил пред себе си Кремъл.

КАКВИ КАРТИ ИГРАЕ ПУТИН В СИРИЯ

В началото Русия планирала светкавична военна операция, в резултат на която силите на Башар Асад да достигнат границата с Турция, да възстановят контрола върху град Алепо и да парализират умерената опозиция дотолкова, че Вашингтон да бъде принуден да прекрати подкрепата си за нея и да се присъедини към Русия в борбата й срещу "Даеш" ("Ислямска държава"). Ефектът от интервенцията обаче бил ограничен от по-яростната отг очакваното съпротива на бунтовниците по време на битките, противостоенето срещу Турция, прекаленото напрежение сред влезлите в Сирия ирански бойци и перспективата световните цени на петрола да останат в границите на 40 долара за барел. Всичко това нанесло стратегически щети на Русия.

ТРИ РЕЗУЛТАТА ОТ ПРИКЛЮЧЕНИЕТО НА ПУТИН В СИРИЯ

Започналата на 30 септември 2015 г. кампания в Сирия забуксувала в края на годината. тогава Русия се опитала да осъществи политически план под ръководството на шефа на разузнаването си и да отстрани Башар Асад, като си гарантираа контрола над бъдещия преход. Асад обаче отказал да подаде оставка и Москва била принудена да увеличи военнаата подкрепа за Дамаск. Сега тази подкрепа е изчерпала лимита си, твърди "Файненшъл таймс".

Към момента на започналото вчера изтегляне на войските си Русия успяла да задържи Асад на власт и да засили контрола му в провинция Латакия. това било направено за в случай, че действащото от 27 февруари примирие в Сирия се провали по някаква причина. Ако това се случи, в района ще може да бъде създадена минидържава, която да бъде в състояние да се отбранява, твърди изданието.

ИЗТЕГЛЯНЕТО НА РУСИЯ ОТ СИРИЯ МОЖЕ ДА ЗНАЧИ ГОЛЯМА СДЕЛКА

Вероятно руските военни ресурси няма да изгубят основополагащата си роля и за бъдещето на Сирия. Според анонимен офицер от НАТО на режима на Асад ще стигат дузина самолети в руската база "Хмеймим" край Латакия. В Сирия вероятно ще останат и руските военноморски сили- Вечен коз н Кремъл ще бъдат системите за противовъздушна отбрана С-400, способни да гарантират забранена за полети зона в радиус от 400 километра.