Издирваният банкер Цветан Василев се появи на разглеждането на екстрадицията си в белгардския Висши съд с тежка охрана. Докато момчетата му избутваха репортери, той отговори само на въпроса на БНТ - какво ще пледира.

"Това, което пледирам от година и половина", заяви банкерът, който за втори път трябва да научи от Висшия съд дали ще го екстрадират.

Василев е в Сърбия, след като родната прокуратура го обяви за издирване чрез Интерпол и Шенгенската информационна система за източване на КТБ и умишлена безстопанственост.

Веднъш Висшият съд (това е първата инстанция, б.р.) се произнесе да бъде екстрадиран, после апелативният отмени решението и го върна на Висшия. Както и да свърши сагата, последна дума по закон има министърът на правосъдието на Сърбия, който решава за екстрадициите. Такъв пък в момента няма, защото в запрадната ни съседка има правителствена криза.

Преди повече от година и половина банкерът Цветан Василев е поискал политическо убежище в Сърбия, съобщава още БНТ, позовавайки се на свои източници. Официален Белград, обаче, е отказал да даде политическо убежище на българския финансист с мотива, че като страна, която иска да се присъедини към ЕС, Сърбия не може да предостави убежище на човек, издирван в държава от ЕС.

От сръбски журналисти в Белград "По света и у нас" научи, че Василев е поискал и сръбско гражданство. Сърбия не екстрадира свои граждани.