Рускта Дума подготвя законопроект "За защита честта и достойнството на президента на Руската федерация", предаде ТАСС.

Негов автор е депутатът Роман Худяков от националистическата Либералнодемократическа партия (ЛДПР). Той иска такива прояви да се наказват по-строго, включително със затвор. И твърди, че идеята му е вдъхновена от приет през 1990 г. закон за защита честта и достойнството на президента на СССР

Худяков се решил да прокара проектозакона, след като се запознал с редица клипове в YouTube, съдържащи преки оскърбления срещу президента Владимир Путин. Отделно той написал писмо до главния прокурор Юрий Чайка и председателя на Следствения комитет на Русия (СКР) Александър Бастрикин с искане да заведат дело във връзка с посочените клипове.

"Моите избиратели - жителите на Тамбовска област, ми изпратиха линкове към оскарбително видео с молба да се разбере защо има свободен достъп до такъв клип. След като го гледах, бях възмутен до дъното на душата ми. В портала YouTube е публикуван клип, оскърбяващ президента Владимир Путин", заявява Худяков, цитиран от в. "Известия".

В момента руските закони предвиждат различни наказания, най-тежкото от които е поправителен труд до 1 година, за обида на всеки държавен чиновник, включително президента. Няма обаче специален закон, наказващ за оскърбление именно на институцията държавен глава.

Старият закон от последните години на СССР, на който се позовава Худяков, е предвиждал затвор то три години, а за същото престъпление с използване на медии - до 6 години.

Сергей Фабричний - първи зам.-шеф на Комитета по гражзанско, криминално, арбитражно и процесуално законодателство, смята, че законодателите могат да разгледат въпроса за въвеждане на по-тежки наказания за обида на президента.

Същевременно Общоруският център за изследване на общественото мнение (ВЦИОМ) съобщи, че 64 на сто от анкетираните от него руснаци биха гласували днес за съхраняването на СССР. Допитванаето бе направено в навечерието на 25-ата годишнина от референдума за или против запазването на Съветския съюз. Той се състоя на 17 март 1991 г.

27 на сто от анкетираните смятат Михаил Горбачов за главен виновник за края на съюзната държава. Според 13 процента вината е у Борис Елцин.