Пет нови принципа на отношенията между ЕС и Русия са договорени на срещата на Съвета на външните министри вчера.

Това съобщи Върховният представител по външна политика и сигурност Федерика Могерини на пресконференция в Брюксел. Според нея въпросът със санкциите срещу Москва не е технически, а политически и трябва да бъде решен от страните членки. Тя припомни, че наскоро ЕС удължи срока на санкциите срещу лица и компании от Русия с 6 месеца.

Ето кои са принципите, одобрени с пълно единодушие от Съвета.

► Изпълнението на Минските споразумения за Украйна е ключово условие за каквато и да било съществена промяна на позицията на ЕС към Русия. Могерини припомни, че ЕС продължава да не признава за законно влизането на Крим в състава на Русия. По ирония на съдбата петте точки бяха приети на 14 март - деня, в който се навършиха две години от началото на руската окупация на полуострова.

► Укрепване на отношенията със страните по програмата "Източно партньорство" и други съседи, най-вече в Централна Азия

► Засилване на вътрешната стабилност на ЕС като например енергийната сигурност, стратегическите комуникации и борба срещу хибридните заплахи

► Избирателно ангажиране с Русия по въпроси, представляващи интерес за ЕС. В сферата на външната политика това могат да бъдат сирийската криза, възстановяване на отношенията с Иран, проблемите със Северна Корея.

► Насърчаване на развитието на гражданското общество в Русия чрез ангажиране в контакти между хората

Италия и Унгария, чийто премиери Матео Ренци и Виктор Орбан имат близки връзка с Москва, заявиха, че не може да има автоматично удължаване на санкциите. Въпреки подновяването на действието им срещу конкретни физически лица и компании миналата седмица в Европа няма консенсус дали през юли да бъдат удължени по-широкообхватните санкции срещу банковия, отбранителния и енергийния сектор в Русия.

"Нито едно решение не може да бъде прието за даденост в момента", заяви италианският външен министър Паоло Джентилони пред журналисти след срещата с колегите си от страните членки.

Някои държави като Великобритания, Полша и балтийските републики (Литва, Латвия и Естония - б.р.) смятат, че продължаването на санкциите е необходимият отговор спрямо възприеманата от тях като експанзионистична политика на Русия. В същото време Италия, Унгария и Гърция подчертават значимостта на Москва като търговски партньор, доставчик на енергия и ключов играч в преговорите за Сирия.