Системата за пръстова идентификация ще бъде включена в новите текстове на Националния рамков договор за 2016 г., изготвени от експерти на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), стана ясно след последното заседание на надзорния й съвет. Проектът е почти готов и ще бъде публикуван на сайта на ведомството веднага след като бъде окончателно завършен. В края на февруари най-висшият орган на Българския лекарски съюз - Съборът, не даде мандат на ръководството да подпише документа именно заради "отпечатъците", затова от 1 април в сила ще влезе "служебен" такъв. 

ЛЕКАРИТЕ БЛАМИРАХА МОСКОВ И РЕФОРМИТЕ

След като преди две седмици публичният фонд избра по-скъпата от двете оферти за изграждане на системата за пръстово идентифициране и никой не обжалва процедурата, промяната е прескочила и последния етап на одобрение, похвали се представителят на пациентите в надзора на касата Станимир Хасърджиев.

"Голямата новина е, че има становище на Комисията за защита на личните данни, в което единодушно е посочено, че въвеждането на пръстов идентификатор по никакъв начин не нарушава българското законодателство, че е гарантирана сигурността на пациентите, че системата не събира отпечатъци, а напротив – генерира уникален код, което е в полза на българските граждани", обяви Хасърджиев.

Междувременно здравният министър д-р Петър Москов отново потвърди, че системата ще започне да се използва до юли, когато се очаква да приключи тестовият период.

ЗДРАВНИТЕ РЕФОРМИ ПРОДЪЛЖАВАТ И БЕЗ РАМКОВ ДОГОВОР

Според друго решение на Надзорния съвет на НЗОК, парите в бюджета на ведомството, с които ще разполагат личните лекари през годината, няма да останат в размера, договорен с лекарския съюз. Предвижда се средствата да бъдат намалени от 131.5 млн. лв. на 127.7 млн. лева. Въпросът е дали сумата ще е достатъчна да изпълни щедрите обещания на здравния министър за 230 000 нови профилактични прегледи, 640 000 повече направления за преглед при специалист и 5 000 000 нови изследвания, финансирани от здравната каса.

"В проекта за решение са запазени много от договореностите, които здравната каса постигна с Лекарския съюз в преговорите за нов рамков договор, който така и не се случи. Увеличава се броят на профилактичните прегледи, както и профилактичните прегледи при лицата до 18 годишна възраст, заедно с броя изследвания. Въвеждат се нови дейности, за които отдавна настоявахме, но липсват продължителното лечение, долекуването, възможностите за много нови амбулаторни процедури на пациентите", допълни Хасърджиев.

Председателят на Националната пациентска организация припомни също, че през тази година здравната каса ще "закупува", а няма да "заплаща" медицинската помощ. Затова в новите договори, които ще подпише с лечебните заведения, ще бъдат посочени цени и обеми на здравните дейности. Болниците няма да имат лимити на разходите, но такива ще бъдат наложени на районните здравни каси, от които ще зависи "осребряването" на всички болнични фактури.