Русия ще си взаимодейства със САЩ, там, където това отговаря на интересите ѝ, но рязко ще отговаря на всяко неприятелско действие от страна на Вашингтон, обяви руският външен министър Сергей Лавров пред канал РЕН-ТВ, цитиран от РИА Новости.

"Не всичко е във властта на Вашингтон. Това кавалерийско-каубойско настроение, разбира се, ще отиде в миналото. Болезнено е и отнема време", каза Лавров. "Но ние ще се отнасяме с разбиране, ще чакаме, докато отлежи тази нова реалност в главите на вашингтонските политици, в това време ще си сътрудничим там, където това отговаря на интересите ни", добави той.

Според Лавров САЩ вече разбирали, че не могат сами да решат никой сериозен проблем.

"Времената се менят, отнасяме се към това философски. Вероятно, когато никой и нищо не контролира силата ти, това развращава в известна степен. Сега американците чувстват, че не могат да решат сами никой сериозен проблем, сега даже не могат да повлияят на такива страни, които са техни отдавнашни партьори, като Турция". Лавров даде за пример как американците в Сирия си сътрудничат с кюрдите, а Анкара е обявила партията "Демократически съюз" за терористична организация и обстрелва нейната територия. 

"На няколко пъти привличахме вниманието на американците, че това нарушава всички договорености и резолюции, но те някак смутено отвръщат очи и казват, че са съгласни с нас, но е нужно време, за да се успокоят нещата", добавя Лавров.