Аз съм против задължителното гласуване, заяви министър-председателят Бойко Борисов в Хасково, като коментира, че "насила хубост не става", предаде БГНЕС. Борисов взе участие във форум на "Предприемачи-ГЕРБ", който се провежда под мотото "Предприемачеството – двигател за развитие на България".

Той обясни на какво се дължи подкрепата на ГЕРБ, с гласовете на която проектозаконът мина на първо четене:

„Когато сме в коалиция с подкрепящи партии и когато един от тях настоява да бъде така, естествено, че поне половината от парламентарната група на ГЕРБ трябва да го защитят, но аз съм против. Който иска да гласува – това е демокрацията. Парламентът мина тази точка, но когато ние настояваме за закони, важни за нашата програма, също трябва да намерим своите поддръжници", обясни премиерът.

"Не случайно казах за задължителното гласуване, че съм изконно против, но нашата парламентарна група подкрепя патриотите, така както те, когато поискаме ние, са длъжни да ни подкрепят. Сигурно не със всичко са съгласни", коментира Борисов приемането на първо четене на поправки в Изборния кодекс.

"На мен не ми пречи къмпингуването- само да си чистят"


"По същия начин е и за къмпингуването. На мен не ми пречи къмпингуването. Цветанов ми е свидетел, че му казах: "Направете само да си чистят, след като къмпингуват. Това да бъде задължително. Седнете, срещнете си и го направете", разказва Борисов във връзка с промените в закона за черноморското крайбрежие.
От думите му се разбира, че за промяната са настоявали "Зеленогорски и другите", както и част от "кметовете, които са по морето".

Той благодари на парламента и лично на Росен Желязков, че не е бил избран състав на КЗК.

„Тези, които го атакуват, говорят с мен и казват, че според тях Росен има прекрасни качества, но го съсипаха. Нека сега си проведат процедурата. Ние не можем повече да понасяме да се упражняват на наш гръб. Хубавите неща ги правим ние, защото сме поели ангажимент пред хората, които са ни избрали, но защо не е правено преди?“, каза Бойко Борисов.

Конфликт Цветанов-Бъчварова-"абсолютни спекулации"

Председателят на ГЕРБ бе категоричен, че слуховете относно конфликт между Цветан Цветанов и Румяна Бъчварова са "абсолютни спекулации".

„Няма тема, че депутатите искат да ме блокират. Цветанов е против Бъчварова и иска да ѝ седне на стола - няма нищо такова. Няма такъв конфликт и това няма да го допусна“, заяви Бойко Борисов.

"ГЕРБ няма конкуренция вдясно. Курсът ни е категоричен и посоката ни е правилна. Имаме абсолютна подкрепа от евроатлантическите партньори. Няма да поглеждам нито настрани, нито назад", каза Борисов.

Премиерът е бил притеснен, че процедурите около санирането ще тръгнат колебливо, но вече бил спокоен.

„Днес съм спокоен, защото виждам как блоковете стават истински куклички. Вече имаме градове, в които има 100% подадени документи за саниране - само малки компании изпълняват процедурите около санирането, това е подарък и за домакинството. Сега има такъв наплив към програмата за енергийна ефективност, че сме осигурили и втория милиард. Това е подарък към обществото. Не им струва нищо на хората. Но за това не се говори“, каза Бойко Борисов.

Какво ще стане с чиповете в личните карти

Борисов обясни и ситуацията около електронната идентификация в бъдещите лични карти.

„Личната карта в момента няма електронен носител и в закона не е записано, че трябва да има. А закона, който трябва да приеме парламентът – 6 и 7 параграф третират, че вече в личните карти има електронен носител. Ако Комисията и парламентът върнат решението, Комисията ще се събере и ще каже, че ще бъдат приети тези два параграфа. Но, това означава да ги накарам да направят нещо, което не кореспондира с днешния закон. Затова ние казваме: за да приемем този закон, за да е юридически чист, го приемаме без тази два параграфа, но едновременно с него внасяме допълнителен текст, в който се казва, че в документът за самоличност трябва да има електронен идентификатор“, посочи Бойко Борисов.

Според министър-председателя електронният идентификатор улеснява живота, "защото чрез това второ ЕГН може да се прави всичко".

„С него може да пътуваш, да теглиш пари, ще бъдат улеснен достъпът до администрацията. Дали ще е пръстов отпечатък, зеница на окото, трябва в дебат да се намери най-оптималния вариант“, каза още Борисов.

Пред предприемачите Бойко Борисов се похвали с успехите на ГЕРБ с усвояването на еврофондовете и инфраструктурните проекти.

„Ние си поставихме задача да завършим периода с около 80 процента усвояване. Приключихме с по средно 99-98% усвояемост и сме на второ място по усвояване на еврофондове в Европа. Но това се приема за даденост. Това, че сега караш и си пееш от София до Хасково - все едно винаги е било така. По часове се пътуваше през селата. Миналата година го нямаше и нямаше да го има, защото беше безвъзвратно провалено“, категоричен бе министър-председателят.

„Когато ГЕРБ дойде на власт огромна част от фекални и отпадъчни води течаха в реките и в морето. Над 3,7 милиарда са влезли в екологията като европрограми, което гарантира туризма и дава огромни възможности. Там, където направихме магистрали, сега като минете около тях има само заводи и фабрики. Метрото в София се ползва от 400-500 хиляди на ден. В София не протестират, че строим, защото виждат какво се случва след това. Защо преди не го направиха? Това струва много пари. Това е и огромен експертен потенциал. Северната тангента се пуска до 10 дни – ще облекчи движението. Не можахме до Нова година да го пуснем, защото проектът беше спрян и върнахме над 200 млн.

Защо спира обществените поръчки- обяснение отново

И обясни защо спира обществените поръчки:

"Днес има 3 милиарда повече спестявания в банки. Ако тези пари бяха отишли в предприемачество, а не да чакате на лихви, това е един огромен оборот с над 3 процента ръст на икономиката. Над 7 милиарда сме разплатили по европейски фондови. Идват пари, обществени поръчки, държавни, общински - над 20 000 обществени поръчки имаме миналата година. Спирам ги тогава, когато могат да се направят по-добре и за по-малко пари. Благодаря на медиите и на неправителствените организации, че получаваме сигнали. Ако навремето бяха спирали така обществени поръчки, сега много неща щяха да са по-добре“, категоричен бе той.