Мнима полицейска кола „Опел Астра“ със син буркан е извела двамата бегълци Николай Николов – Шатката и Хосе Мартинес, които избягаха на 30 април от Софийския затвор. Шокиращи пропуски в работата на тъмничарите бяха разкрити на пресконференция в Министерството на правосъдието, към което е и Главна дирекция „Изтърпяване на наказанията“. 

В дъждовния следобед на 30 април автомобилът със затъмнени стъкла, лампа и – както се оказва после, несъществуващ регистрационен номер, влиза през един от входовете. Заради лошото време пазачът изобщо не се показва от кабинката си, за да провери кой е вътре, а само оглежда показаната през прозореца полицейска карта.

Когато влиза, автомобилът паркира точно на място, където видеокамерите на най-охранявания затвор в страната... не го ловят. Хосе Мартинес и Николай Николов се качват в колата, а на излизане по същата схема пазачът пак не иска да се мокри и не излиза от вишката.

„Служител на пропускателния пункт е успял да запише номера на автомобила и след извършените проверки по време на хода на разследването е установено, че „Опел Астра” с такъв номер няма“, каза зам.-министърът на правосъдието Илия Ангелов.

Пропусна да уточни дали служителят с риск за живота си е успял ПОНЕ да записва номерата на коли, които влизат и излизат като в хайван пазар...

Междувременно през дупка, избита в стената на паровата централа,  двамата осъдени са достигнали първо в приземен етаж в затвора, а после и до решетка на ареста на ул. „М-р Векилски“. Срязали я и така се озовали до мястото, където да се качат в автомобила, уточни зам.министър Ангелов. 

Следите и на двамата се губят и до днес.

И ако изобщо сте се съмнявали – разбира се, че уволнени ще бъдат цели двама постови служители - един от София и един от Бургас, откъдето дни след това избяга Иван Гюров – Шливата. Но пък срещу други 11 са образувани дисциплинарни производства, а с порицание ще бъдат наказани директорът на Софийския градски затвор и негов заместник.