В центъра на Мариупол отново се чуват изстрели и взривове. Небето над Градския съвет отново е в дим - до сградата гори БМП (бойна машина на пехотата), съобщава РИА Новости.

„Украинските сили за сигурност провеждат спецоперация срещу привържениците на федерализацията на Украйна, използвайки тежка техника, пише още агенцията. - По-рано от Донецката областна администрация съобщиха, че в хода на операцията в петък са загинали седем души, а 39 са били ранени.“

В Москва решението на украинските власти да приложат сила срещу митингуващите, привърженици на федерализацията бе наречено „крайно опасно развитие на събитията“, се казва в информацията на РИА Новости. Най-силният отпор давали в Славянск, който в момента се контролира от отряди на опълчението, а също и в Крематорск и Мариупол.

Градският съвет на Мариупол е обявил днешния 10 май за ден на траур в памет на загиналите при трагичните събития вчера, съобщава УНИАН. И припомня, че както е съобщил вътрешният министър на Украйна Арсен Аваков на 9 май по време на антитерористична операция в Мариупол са убити около 20 души, а четирима са взети в плен. Загубите на вътрешното министерство са – един убит и петима ранени. По данни на Министерството на отбраната в хода на въоръжените действия на 9 май са ранени осем военнослужещи.

По информация на Аваков опитът на група въоръжени хора да превземе с щурм сградата на Управлението за въздушно движение е бил провален след ожесточено стълкновение.

Тази сутрин обстановката в Мариупол остава стабилна, но напрегната, съобщава още УНИАН, позовавайки се на Националната гвардия на Украйна. В момента силите на гвардията са извън епицентъра на събитията, за да не провокират по-голяма агресия у сепаратистите в името на безопасността на гражданите.

От пресслужбата на гвардията казват още, че действията провокаторите са насочени преди всичко към провал на президентските избори.