Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Това е не само борба с корупцията и задкулисието, борба и със съмненията. Но това е само началото. Това не е редно да бъде и ангажимент на администрацията. Правим всичко необходимо щафетата да бъде поета от контролните институции - това ще бъде, ако не до дни, до седмици.

Това каза пред "Панорама" вицепремиерът Томислав Дончев само часове, след като стана ясно, че прокуратурата се е заела с две от най-големите строителни фирми.

ПРОКУРАТУРАТА УДАРИ ДВЕ ОТ НАЙ-ГОЛЕМИТЕ СТРОИТЕЛНИ ФИРМИ

Той обаче отказа да каже дали в строителството има картел, а го нарече концентрация. За това щяла да се произнесе КЗК.

Дончев допълни, че идеята е занапред контролът да бъде още покрай обявяването на търговете и докато текат, а не като сега - единствено постфактум.

Той отрече случващото се да е пиар, защото веднъж прекратена, една обществена поръчка не се връща, а се обявява нова.

Запитан, защо толкова упорито отказват да признаят дали воюват с Делян Пеевски, Дончев заяви:

Най-малкото по причина, че правителството не може да си позволи да води война с което и да е физическо лице.

На напомнянето, че сутринта от ДПС са заявили, че щом не може да ръководи държавната администрация, Борисов трябва да подаде оставка, той каза, че това не трябва да стане "... именно защото има смелост да прекрати обществените поръчки".

Дончев не се съгласи, че ще бутат хора в затвора, защото "бутането на хора в затвора става с решение на съда".

"Да повторя - това не е целият спектър от мерки за борба с корупцията", намекна обаче втори път вицепремиерът.

Той прогнозира, че преговорите с ЕС за следващия програмен период, които ще започнат само след година и половина, ще бъдат сложни и в условия на тежки турболенции.

Ключови думи

Коментари

Това е началото на голямото изкупуване на държавата от един мафиот там, където досега бяха няколко. Поръчките не се спират заради подозрения за корупция, а защото корупцията не е към правилните корупционери.

Pen40

Тъп кризисен пиар! Дончев, за малоумни ли ни вземате (не всички сме толкова глупави, че да ви се вържем)?!

:)

И Владислав Горанов в Капитал: "Десетина души са овладели големия строителен бизнес" - "Не е само Делян Пеевски. С годините зависимостта на бизнеса от държавата се засили, особено с нарастване на инвестициите, които държавата прави – по линия на бюджета и на евросредствата. Според мен има десетина големи бизнесмени, които с годините и при различни правителства са работили целенасочено да овладеят големия строителен бизнес. Това не е добре за конкуренцията, но е естествен процес на окрупняване. Въпросът е дали това окрупняване води до изкривяване на пазара и до намаляване на качеството на изпълнение спрямо цената. Според мен част от решението е всички големи обществени поръчки да се наблюдават внимателно не само от държавните органи, но и от обществото, колкото и клиширано да звучи." Да, и "Чувате ли се с г-н Пеевски? - Всички си мислят, че сме приятели, но не. Не се чуваме, нямаме общи теми."

роско

И стана тя една....... Боцето спира поръчките на Златев и Пеефски; днес взеха сак с 1 млн. евро от Агромах...... И се получи "Империята отвръща на удара"...... Ех. Боце, Боце, взеха ти сака........ Ще хвърчи перушина :-)

Avatar

Че какво го боли Борисов за поредния сак на Костов?

Спирането на държавни поръчки би трябвало да е резултат от разследването им и, тъй като второто липсва, то първото очевидно е пропаганден дим сред популистка мъгла. Монополът в строителството е изграждан усърдно и с десетилетия от чевръсти предприемачи и сговорчиви чиновници. На практика у нас конкуренцията в строителството е елиминирана и предпоставки за промяна не съществуват – просто няма от къде да се появят равностойни, родни компании. Единствено участието в конкурсите на опитни, чуждестранни играчи би оздравило атмосферата в бранша, но те хронически липсват не само в строителството, но навсякъде в икономиката. И правителството би трябвало да се безпокои именно от това.

Само като прочета, че лицето Томислав Дончев се изказва по някой въпрос, червената ми лампичка светва, че се готви поредната измама. На всичкото отгоре е и вицепремиер...

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.