В началото на годината литовската енергетика има луд късмет. Успешно бе преразгледан договорът с норвежката компания Statoil, който доставя втечнен природен газ на терминала в Клайпеда, и да бъдат спестени няколко десетки милиона евро. Освен това, цената на втечнения газ за Литва пада и литовците все повече минават на втечнен природен газ, като намаляват дела на "Газпром" на своя енергиен пазар. А също така изпращат послание на латвийците, които също няколко пъти обещаха да погледнат към терминала в Клайпеда. И ситуацията е благоприятна. Латвийският Сейм прие поправки, свързани с либерализирането на пазара и сега компанията Latvijas Gaze, частично принадлежаща на "Газпром", ще трябва да се откаже от монопола си върху закупуването, съхраняването и разпределението на газа.

Литовският държавен енергиен холдинг Lietuvos energija  празнува "края на епохата на "Газпром". В Компанията изготвиха планове за следващата година и изчислиха, че за първи път делът на руския монополист в общия обем на вноса на газ ще бъде по-малко от половината. Картите на концерна разбърка норвежката Statoil, която още преди година сключи договор с "дъщерната" на Lietuvos energija компания Litgas, по който Литва пое задължението да приема 540 милиона кубически метра гориво годишно. Официалният представител на "Газпром" тогава нарече това споразумение "чиста политика".

Според публикувания прес релийз на Lietuvos energija "след промените на условията на договора годишните разходи на потребителите на природен газ, които те правят поради съставляващата цена за поддържане на терминала за втечнен природен газ, могат да бъдат намалени с повече от една трета - примерно с 33,7 милиона евро." Освен това, компаниите се разбраха за промяна на ценовата формула. В резултат според прогнозите на Lietuvos energija цената тази година ще падне от 29 евро за мегават час на 16-20 евро. При това цената на "Газпром", установена за Литва, обратно - расте. През януари тя се увеличи до 10 евро за мегаватчас в сравнение с 16,50 евро през декември 2015 г. Освен това "политиката на "Газпром" не е толкова прозрачна като тази на Statoil", казват в министерството.

При тези условия купуването на газ от "Газпром" е неизгодно. Компанията Litgas ще купува гориво само от Statoil.

Норвегия не е единствената европейска страна, с която Литва сключи споразумение за газови доставки. В бъдеще още по-голямо значение трябва да има газопроводът Литва-Полша, чието строителство бе договорено миналата есен. Дой трябва да заработи до 2020 г. Стойността на проекта е 558 милиона евро. Повече от половината разходи пое Еврокомисията. Това ще бъде първият газопровод, съединяващ страните от Балтика с голяма Европа. Затова в Еврокомисията са съгласни да направят каквито и да било разходи. Създаването на единен европейски енергиен пазар, включващо Балтика, е приоритет номер 1. Председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер нарече проекта край на "продължителната зависимост от един доставчик".

Въодушевени от успешното сътрудничество с норвежката Statoil, литовците призовават латвийците да се присъединят към тях. Литовските газовици идат да станат доставчици на скандинавски и европейски газ за балтийските си съседи. За това още преди година те откриха построения между Литва и Латвия газопровод "Клайпеда - Киеменай".

През февруари депутатите от латвийския Сейм приеха историческо решение за либерализиране на газовия пазар от април 2017 г. На първо място, приетите поправки към Закона за енергетиката предполагат, че компанията Latvijas Gaze, която единолично закупува, съхранява, разпределя и продава газа, ще бъде разделена, за да бъде отделено съхраняването на газа от разпределението и търговията. В Министерството на икономиката смятат, че новото предприятие оператор, което ще се занимава с разпределянето на газа, трябва да бъде собственост на държавата.

В самата компания, 34 на сто от която са притежавани от "Газпром", се съпротивляваха до последно. Но Латвия вече се определи с позицията си и след Литва е готова за създаването на единен балтийски газов пазар.

-----

* Авторката е кореспондент в балтийските републики на руския вестник "Новая газета", откъдето препечатваме нейната статия.