Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

В началото на годината литовската енергетика има луд късмет. Успешно бе преразгледан договорът с норвежката компания Statoil, който доставя втечнен природен газ на терминала в Клайпеда, и да бъдат спестени няколко десетки милиона евро. Освен това, цената на втечнения газ за Литва пада и литовците все повече минават на втечнен природен газ, като намаляват дела на "Газпром" на своя енергиен пазар. А също така изпращат послание на латвийците, които също няколко пъти обещаха да погледнат към терминала в Клайпеда. И ситуацията е благоприятна. Латвийският Сейм прие поправки, свързани с либерализирането на пазара и сега компанията Latvijas Gaze, частично принадлежаща на "Газпром", ще трябва да се откаже от монопола си върху закупуването, съхраняването и разпределението на газа.

Литовският държавен енергиен холдинг Lietuvos energija  празнува "края на епохата на "Газпром". В Компанията изготвиха планове за следващата година и изчислиха, че за първи път делът на руския монополист в общия обем на вноса на газ ще бъде по-малко от половината. Картите на концерна разбърка норвежката Statoil, която още преди година сключи договор с "дъщерната" на Lietuvos energija компания Litgas, по който Литва пое задължението да приема 540 милиона кубически метра гориво годишно. Официалният представител на "Газпром" тогава нарече това споразумение "чиста политика".

Според публикувания прес релийз на Lietuvos energija "след промените на условията на договора годишните разходи на потребителите на природен газ, които те правят поради съставляващата цена за поддържане на терминала за втечнен природен газ, могат да бъдат намалени с повече от една трета - примерно с 33,7 милиона евро." Освен това, компаниите се разбраха за промяна на ценовата формула. В резултат според прогнозите на Lietuvos energija цената тази година ще падне от 29 евро за мегават час на 16-20 евро. При това цената на "Газпром", установена за Литва, обратно - расте. През януари тя се увеличи до 10 евро за мегаватчас в сравнение с 16,50 евро през декември 2015 г. Освен това "политиката на "Газпром" не е толкова прозрачна като тази на Statoil", казват в министерството.

При тези условия купуването на газ от "Газпром" е неизгодно. Компанията Litgas ще купува гориво само от Statoil.

Норвегия не е единствената европейска страна, с която Литва сключи споразумение за газови доставки. В бъдеще още по-голямо значение трябва да има газопроводът Литва-Полша, чието строителство бе договорено миналата есен. Дой трябва да заработи до 2020 г. Стойността на проекта е 558 милиона евро. Повече от половината разходи пое Еврокомисията. Това ще бъде първият газопровод, съединяващ страните от Балтика с голяма Европа. Затова в Еврокомисията са съгласни да направят каквито и да било разходи. Създаването на единен европейски енергиен пазар, включващо Балтика, е приоритет номер 1. Председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер нарече проекта край на "продължителната зависимост от един доставчик".

Въодушевени от успешното сътрудничество с норвежката Statoil, литовците призовават латвийците да се присъединят към тях. Литовските газовици идат да станат доставчици на скандинавски и европейски газ за балтийските си съседи. За това още преди година те откриха построения между Литва и Латвия газопровод "Клайпеда - Киеменай".

През февруари депутатите от латвийския Сейм приеха историческо решение за либерализиране на газовия пазар от април 2017 г. На първо място, приетите поправки към Закона за енергетиката предполагат, че компанията Latvijas Gaze, която единолично закупува, съхранява, разпределя и продава газа, ще бъде разделена, за да бъде отделено съхраняването на газа от разпределението и търговията. В Министерството на икономиката смятат, че новото предприятие оператор, което ще се занимава с разпределянето на газа, трябва да бъде собственост на държавата.

В самата компания, 34 на сто от която са притежавани от "Газпром", се съпротивляваха до последно. Но Латвия вече се определи с позицията си и след Литва е готова за създаването на единен балтийски газов пазар.

-----

* Авторката е кореспондент в балтийските републики на руския вестник "Новая газета", откъдето препечатваме нейната статия.

Ключови думи

Коментари

Народ

Здрава пропаганда. Но Народа нема на и се върже

Вие сте руски народ.

мужик

Защо да се връзваме?Ние в Россия си получаваме газ само от газпром.Нека си е скъп,но си е наш,роден.А и милиардерите са си наши руски. Да здраствует товарищ Путин.Наздорове!

Читател

" В резултат според прогнозите на Lietuvos energija цената тази година ще падне от 29 евро за мегават час на 16-20 евро. При това цената на "Газпром", установена за Литва, обратно - расте. През януари тя се увеличи до 10 евро за мегаватчас в сравнение с 16,50 евро през декември 2015 г." Това не го разбрах: При едните паднала от 29 до 16-20, при другте се увеличила до 10 от 16,50, и е реализирана икономия от няколко десетки милиона ?!

ПТН ПНХ !!!

аз

Изключително долна, гнусна и гадна пропаганда. Г-ца Епифанова да си яде ушите (сигурен съм, че е госпожица, такива вечно си продават трътките, ако не в буквалния, то в преносния смисъл). Журналистиката е най-добре заплатената проституция още от нейното създаване! Ето малко факти: По данным Евростата, доля российского газа в общем объеме потребления Чехии, Финляндии, Болгарии, Эстонии, Латвии и Литвы составила 100%, Греции — 44%, Италии — 38%, Германии — 28%. В общей же сложности по итогам 2013 года на поставки из России пришлась треть поставок газа, потребляемого странами ЕС: 162,7 млрд кубометров из 541 млрд.

рублофил

За сетен път се убеждавам,че за рублофилите всяка една макар и предполагаема победа на България за каквото и да били,е огромно нещастие.Докато зомбираните рублофили не станат 0,000001%,България няма шанс.

Ключовата дума в тая статия е думата 'ще'. У нас 'ще' интерконекти, газопроводи и т.н. вече колко години?

Сия

Малко повече редакционна взискателност към публикуваните тук материали няма да навреди. Тезите за луд късмет и за готовността на ЕС да направи каквито и да било разходи са смехотворни. Последователната политика за диверсификация и либерализация е резултат от икономически и геополитически съображения, както и от единния енергиен пазар, а не джакпот. Потърсих така наречения "прес рилийз" на сайта на "Лиетувос енергия", но точно такъв текст няма. Ако изобщо може да има текст, в който цената на доставка на природен газ, а не цена за потребител, е посочена в евро на мегаватчас.

edin

Тия държавици в Прибалтика са по 1-2милиона ,но имат кураж и самочувствие за 50. Виж българите сме подлоги.Преди години в едно интервю Иван Костов каза ,че България купува енергоизточници за около 3 милиарда евро.Е ,ако България ги сложи на масата и каже купуваме от международния пазар ! Веднага ще има оферти и то не от Русия .Достатъчно е да го поискаме и винаги ще се намери решение .

zxc

За съжаление проблема е,че наистина само е достатъчно да поискаме!Даже и в библията е казано-поискай и ще ти се даде! Но какво става тогава с руския монопол в политиката,бизнеса и так далее?! Какво става с нашия олигрух дебелян пеевски и всички подобни нему кърлежи които смучат народна кръв?! Проблема е ,че ако България стане една правова и нормална европейска държава,руската мечка ще инкасира една мега геополитическа загуба.

И до 3-те милиарда ще трябва да сложим още два за същото количество, както е написано в статията.

Аз също потърсих съобщрнието на LITGAS за договора с Statoil. Същрствената част в него е, че цената на доставката на LNG става съизмерима с цената по газипровод. Което рязко намалява потребителската цена. Единствено нещастни от това са Газпром и българските русофилистици, "The pricing formula has also been amended, which brings the prices of the LNG supplied according to this agreement closer to those supplied by the pipeline. According to the LITGAS forecasts, the average import price of LNG in 2016 may be approximately EUR 16-21 per MWh, whereas last year it was EUR 29.04 per MWh."

Лоши новини за червената сган. Борисов да си ходи веднага.

Коя е лошата новина? Че норвежката газ струва 2 пъти по-скъпо на краен потребител? Че Украйна изкара зимата на "Европейска" газ при 30% по-високи цени? Напротив, за съжаление новините за Газпром са прекрасни. Диверсификацията е провал. Жалко.

Русофилистиците заменят мисленето с вяра "кат Русия няма втора". По-долният - учил ли си стихчето "Пенчо, бре чети! Пенчо не чете.Пенчо, бре учи! Пенчо пак неще."Норвежката газ LNG, доставено до Клайпеда, беше по-сдкъпа от руската газ доставена по газопровод. Точно този договор изравнява доставните цени.Сега Газпром трябва да намали цената си. Диверсификацията пак побеждава!

Пенчо чете, ама някой корегира текста на статията. Та викаш Статоил ще накара Газпром да се върне на декемврийските цени и това е победата? Победа трябва да има, но не е тази. Преди няколко години и аз псувах че плащам по 430$, а в Ню Йорк е 115$. Но това с корабчета няма да стане. Но иначе си прав "Кат Русия няма втора". Само че няма как да намразим Русия заради Путин, както и България заради Боко. Нито ще заобичаме еврочиновниците заради грантовете или ония от Козяк заради .... то няма и заради какво.

никсан

Путлярите в България ,като чуват подобни новини газ пикаят.

ЗДРАВА

хИБРИДНА ВОЙНА СРЕЩУ РУСИЯ И ГАЗПРОМ И СЛЕД ТОВА КВИЧАТ ЗА ХИБРИДНА ВОЙНА ОТ РУСКА сТРАна

ВХВ

Хубави трици, забъркани за непретенциозна читателска публика. Газпром е за дълго. За миналата година големите европейски държави са внесли повече газпромовски газ в диапазона 30-42 %. В същото време Украйна намалява покупките на руски газ, внасяла си от ЕС!!! Четете бе, клубмени и уомани! Не трябва да ровите прес-релизите на компаниите - има го и в 3-е!

SRQBoyboy

Добра новина. Ако можеше да си тръгнат и от България щеше да е още по-хубаво. Газовите терористи на Русия нямат място в международния бизнес.

Лаборантът

"Преди години в едно интервю Иван Костов каза ,че България купува енергоизточници за около 3 милиарда евро" -- преди година Иван Костов публикува един материал, в който беше объркал кое е слама и кое - сено, пърдан, кое е вода и кое - нафта. Иванча Костов го слушайте повече, още по-далече ще стигнете. Ей, на, Прокопиев го слуша и намаза. Оги и той. А вие?

Uli

Газът на русия, на русия, на русия във Гъзъ!

изкривени мечти имат някои

ах ,добрата новина

Уууухххх,медец капе от монитораа!Газпром а? Русии а?Маменцето ви аленооо...

Божеее и всички тези емоции за един пробит долар?

Един

Ахахахахах Колко са горди че са плащали на Норвеги почти двойна цена, а ако седнат да преговарят с Газпром той пак може да удари всяка доставка на Втечнен газ и да я убие с конкурентна цена той и с новите промени е с ранва или по-ниска цена ма карай...СТАВА НАИСТИНА СТРАШНО КОГАТО СМЕСИШ ПОЛИТИКАТА С ИКОНОМИЧЕСКАТА ЛОГИКА, както винаги плащат идиотите които избират политиците ;)

Исаков Ю.Н.

Товарищи, защо Россия се превырнала в най-мразена дыржава за Былгарите? За то наша агентура още жива и дава своя подкрепа! Да здравстувет каждый руссофил!

Товарищи, брентът продължава пътя нагоре. Да видим колко време благородните норски от Статойл ще задържат ниските цени.

333

РУСИЯ И ВЧЕРА И ДНЕС И УТРЕ ЩЕ БЪДЕ НАЙ-ОБИЧАНАТА ДЪРЖАВА ОТ БЪЛГАРИТЕ ;колкото и да лаете!

madmax

Ko...? He!

:)

Съвсем не :)

да обичаш държава си е перверзно

Сключен е договор между две търговски дружества. Едно трето търговско дружество няма полза от този договор, защото слага някаква граница на неговата лакомия да си повишава цените. Чисто икономическа картина. Която се представя политически още от заглавсието - "Газпром си отива". Не, Газпром не си отива, а се принуждава да си седне на задника и да се държи като търговски субект, а не като политическо оръжие. Другите тълкуватели на договора са родните ни ръсофили. Те започват вой как тая с цените няма как да стане. Този, който се е кръстил 333 даже свързва високите цени на Газпром с показване на любов. Колкото повече се обича Русия, толкова по-скъпи да са нейните цени. Извратена любов на извратени мисловно хора.

грешка

Русия окупира България,Днес България есвободна,утре Русия ще се разпадне.Така мислят свободните българи,останалите са роби на Русия.

Така мислят идиотите, останалите виждат: ЕС е пред разпад, България ще е между първите, които ще изхвръкнат.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.