Против 3 милиона евро допълнителни разходи за автопарка им гласуваха депутатите от Европейския парламент, съобщава "Политико". Сега парламентът харчи 7 милиона евро годишно за шофьори на договор, които возят депутатите. Отхвърленият план на негови главен администратор Клаус Веле предвиждаше годишни разходи от 10 милиона евро годишно да се наемат 110 постоянни шофьори, само униформите на които щяха да струват 116 хиляди евро, съобщава изданието.

С 275,5 милиона евро увеличава Европейската комисия извънредното финансиране за тази година на фондовете си за убежище, миграция и интеграция и за вътрешна сигурност. Това става за сметка на все още неразпределени средства от бюджета на ЕС за тази година. Увеличението следва решение на среща на върха на ЕС от 18 и 19 февруари т.г. за спешни действия във връзка с хуманитарната ситуация в Гърция и Западните Балкани, където са блокирани десетки хиляди мигранти. Двата фонда досега разполагаха с общо188.98 милиона евро. Сега към тях се прибавят съответно 193.5 милиона евро за Фонда за миграция, убежище и ингеграция и 82 милиона евро за Фонда за вътрешна сигурност.

Допълнителни мерки в помощ на селското стопанство ще обсъждат на 14 март в Брюксел европейските министри на земеделието, каза европейски източник. Те ще бъдат в отговор на на трудности в няколко сектора на отрасъла - млекопроизводство, свиневъдство, плодове и зеленчуци. През септември м.г. Комисията отпусна помощи от общо 500 милиона евро, главно за млекопроизводството и свиневъдството, заради претърпените от тях загуби от руското ембарго. Не всички държави-членки са приложили напълно помощния пакет, съобщава Съветът на ЕС.

Европейската централна банка, съобщи, че намалява лихвата си на -0,4% от 0%. Банките ще трябва да плащат, за да държат парите си в ЕЦБ. Мярката следва прогноза за продължаваща дефлация в еврозоната.

Санкциите за застрашаване на териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна срещу 146 физически и 37 юридически лица продължи днес с още шест месеца ЕС. Санкционираните включват бившия президент на Украйна Виктор Янукович и бившия министър-председател Микола Азаров, както и лидери на руските етнически сепаратисти в Донбас. Решението за тях беше взето на 4 март 2014 година.