Спирането на обществени поръчки в различни сектори е заради проблеми в управлението и липса на финансиране. Това стана ясно от думите на съпредседателя на ДПС Рушен Риза пред БНТ.

 

"Нямам усещането, че спрените обществени поръчки са свързани с името на Делян Пеевски. Ако има нещо нередно, нека то се разкрие. Всички в ДПС сме за истината. Аз съм на мнение, че поръчките по-скоро се спират заради липсата на пари в хазната", обясни депутатът от движението и временен председателстващ. 

Според Риза проблемът наистина е във властта и липсата на пари за обявените вече търгове. На реплика на водещия, че според премиера Бойко Борисов "днес няма пари, но утре ще има", казани след спирането на търга за магистрала "Хемус", депутатът от ДПС отвърна:

"Премиерът казва това, но след два часа може да каже друго. Виждали сме го и други пъти"

ДПС ще подрепи закона за борба с корупцията, станал популярен като закона "Кунева и такъв закон трява да има", увери още Руиен Риза. Движението би дало гласовете си за преработения вариант, според който агенцията за борба с корупцията ще се избира от Народното събрание, но не и за текстове, които звучат като "лов на вещици".

 

"Според мен борбата с корупцията у нас се води на добро ниво, но нещата, които се случват, не се отразяват така от медиите", каза още съпредседателят на ДПС. И даде пример с бившия депутат от ДПС Митхат Табаков, който още е в затвора.

Рушен Риза нарече действията на здравния министър Петър Москов от назначаването му досега "политическа мимикрия на реформа", с условието, че не е специалист в здравната тема. По думите на депутата от ДПС Москов е загагал на декларации и агресивен тон срещу опозицията, но така реформа не се прави и отново поиска оставката му. Този път било по-вероятно проблемите на Москов да дойдат не от опозицията, а от управляващата коалиция, прогнозира още Риза.

 

ДПС би подкрепяло реформа в сектора "Сигурност", която ще доведе до по-добри резултати. Според азчети на движението в други сфери на живота представителите на малцинствата у нас били около 15%, докато в полицията и другите служби за сигурност на около 0,1 %. Според Риза ако в полицията има промени в тази посока, битовата престъпност в районите с малцинствено население щяла да спадне.