Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Дори за Русия, където всекидневният живот може най-добре да бъде описан като кафкиански, случаят с Надя Савченко е възмутителен.

През 2014 г., по време на войната в украинския Донбас, Савченко - украински офицер, пленен в бой от проруските сепаратисти, бе откарана в Русия, където бе обвинена, че е замесена в смъртта на двама руски телевизионни журналисти. Журналистите отразяваха боевете в Източна Украйна.

ЩЕ МЕ ВЪРНЕТЕ В УКРАЙНА. ЖИВА ИЛИ МЪРТВА, НО ЩЕ МЕ ВЪРНЕТЕ

Имало ли е някога в историята по-абсурден случай от този - военнопленник да бъде съден по фабрикувани криминални обвинения в страна, която технически не участва във войната?

Докато бе в руски затвор, Савченко бе избрана в украинския парламент и в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ). В продължение на няколко месеца тя гласува в знак на протест срещу отказа от лечение (тя имаше инфекция на ухото, която не бе лекувана) и здравето й сериозно се влоши.

Много видни руснаци написаха писмо до президента Владимир Путин, в което призоваваха за нейното освобождаване. Руските власти не се трогнаха.

ЕВРОДЕПУТАТИ ИСКАТ ЗАБРАНА ЗА ПУТИН ДА ВЛИЗА В ЕС ЗАРАДИ САВЧЕНКО

В крайна сметка, на 2 март слушанията по нейното дело започнаха. Прокурорът поиска 23 години затвор. Вместо да падне духом или да се уплаши, Савченко отговори с хубава реч на руски език, която може да влезе в историята като версия от XXI мек на "Аз обвинявам". Със силната си логика тя систематично обезоръжаваше прокурорите.

Савченко обвини руските медии, че лъжат и подклаждат войната в Украйна. Тя обвини руската армия в окупация на страната й и убийството на нейни колеги войници.

Тя обвини Федералната служба за сигурност (ФСБ) и руския Следствен комитет (СК) в отвличания и изтезания на украинци.Тя обвини руското правителство в нападения срещу съседни страни и заграбване на земите им. И, най-накрая, тя обвини съда и прокурорите в липса на достойнство за това, че следват заповедите на Кремъл.

"Вие нямате право да ме съдите", каза Савченко на съда. "Аз съм офицер от въоръжените сили на Украйна. Аз имам пълното право да защитавам моята страна и изпълнявах задълженията си. В крайна сметка, вие не съдите вашите ветерани от Втораата световна война... които убиваха хора, докато защитаваха своята страна."

Савченко не помоли за милост и отказа да бъде разменена срещу офицер от руското военно разузнаване, пленен в Украйна, и обяви такава размяна за несправедлива. Вместо това тя каза на съдията да продължи и да я осъди на 23 години, като добави: "Вече доказахте, че Русия може да дискредитира себе си, пример за което е моят случай. Вие не ме победихте и никога няма да ме победите."

Савченко заплаши да започне "жадна" стачка, ако съдът се проточи. Предишният й опит показва, че тя е способна да изпълни заплахата си.

Ако тя умре в руски затвор, смъртта й веднага ще стане известна в света като пример за безсмислената жестокост на руския режим, вероятно по-голяма, отколкото убийството през 2006 г. на Александър Литвиненко в Лондон.

БЪЛГАРИ, УКРАИНЦИ И СИРИЙЦИ ИСКАТ СВОБОДА ЗА САВЧЕНКО

Ако тя оживее, но остане в руски затвор, тя ще стане по-известна от Михаил Ходорковски, който прекара 10 години в затвора по фабрикувани обвинения за това, че посмя да се противопостави на Путин.

Ако обаче тя оцелее и се завърне в Украйна, нейната страна ще има силен, умен, красноречив, смел и справедлив лидер, който може да засенчи другите политици в Киев, много от които са замесени в корупция, в сговор с олигарсите и нямат волята да се справят с многото проблеми, пред които е изправена Украйна.

Украйна има нужда от своята Жана д'Арк и аз заедно с цяла Украйна се моля за нейното здраве и свобода.

----

* Авторът е анализатор и бивш служител на Държавния департамент на САЩ. Препечатваме коментара му от "Нюзуик".

Ключови думи

Коментари

Не Путин, Бойко ще излезе Герой от цялата ситуация, защото изпрати Неофит, Гоце и Сакса да се застъпят за украинката пред Кире Комунисто. Бат Боко има усет към международната политика!

Не си разбрал добре. Неофит ще шушне по православному на Кире клмунисто. Гоце ще да прави челобитие пред Путе президенто. А Сакса ще потърси из архивите някой наследствен имот из Мопсковията.

у

Не ги чух дори да споменат името Савченко пред Кирил КГБ-то.

у

Напълно си прав.

добра вест

СЛАВА НА УКРАЙНА!

Жесток удар по ИДИЛ! Разочарован джихадист осветли 22 000 имена на терористи в Англия Последна редакция на 10/03/16 09:32 Подобно разкритие се счита за огромен провал за Ислямска държава Британската телевизия "Скай нюз" е получила имената на 22 000 членове на "Ислямска държава" от бивш боец в групировката, предаде Франс прес. Разочарован член на "Ислямска държава" откраднал флашка с информацията от вътрешната полиция на джихадистката организация. Документите съдържат имена, адреси, телефони, кръвната група, информация за роднините им и други данни за присъединилите се към терористичната групировка от 55 страни. "Скай нюз" е уведомила властите за получената информация. "Това изтичане на информация се смята за сериозно поражение на "Ислямска държава", което дава важни разузнавателни данни за тяхното военно положение в Ирак и Сирия", пише в. "Таймс", цитиран от ТАСС. Според изданието експертите на британското разузнаване МИ-6 и контраразузнаването МИ-5 вече са започнали анализ на информацията.

Доклад за "руските военни престъпления в източната част на Украйна през 2014 г." ще бъдат представени в Хага през април. В интервю за Радио Полша,това съобщи а един от авторите на доклада, полския депутат Малгожата Gosevskaya. "Скоро ще дойде денят, когато докладът ще бъде представен в Хага Настоящият документ предоставя доказателство на руските военни престъпления в Украйна Това е само част от доказателствата, но ние ще представи пълни доказателства за конкретни хора и на жертвите на тези престъпления, за които се знаят имената. Ние също така ще представим досие на военнопрестъпниците, и аз се надявам, че Трибунала в Хага ще обяви търсенето им за да ги накаже. "- каза тя. Gosevskaya също обясни какво цели публикуването на доклада.

Народный депутат Украины, член Постоянной делегации Украины в ПАСЕ Надежда Савченко выбрала жизнь и борьбу"!

анонимен

Идва края на руската империя.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.