В непълен състав - 16 до 18 души, ВСС обсъжда днес изключително важната тема за евентуално "оптимизиране на структурата на съдебните райони", или както е по популярно - нова съдебна карта на България. Този път мненията бяха разделени на повече от обичайните два лагера, като периодчно припламваха местни патриотични сборичквания - да не би да е ощетен някй от районите, от които идват самите членове на Съвета.

Затова се наложи по едно време Калин Калпакчиев да отбележи на шега, че има опасност да останат ощетени апелативните райони Бургас и Велико Търново, които единствени нямат представители във ВСС.

Оказа се, че от петте апелитавни района в страната само от два - Пловдив и Бургас, са постъпили обобщени работни доклади за състоянието на съдилищата, броя магистрати, специфични особености, дори социални различия на населението и разстояния в километри.

Васил Петров загрижено отбеляза, че има места, които изглеждат 9 или 19 км на картата, но всъщност тези 19 км се преодоляват от местните жители за 2 часа. "При лятно време - сух път!"

Светла Петкова обаче напомни, че има места с по 2 броя съдии с по 5-6 дела и "дори имам чувството, че ние тук не смеем да предприемем нещо". "Аз съм за прекрояване на съдебната карта", отбеляза тя и напомни, че членове на ВСС от дълго време изследват въпроса и са се запознали с опита на Холандия, където просто са закрили няколко съдилища.

"Да вземем някакви мерки по-категорични. Ми, не може един председател на районен съд, където са двама съдии...", обяви Петкова и настоя за „по-категорично решение“, като напомни, че този въпрос стои пред този съвет вече от 3 г. т.е. - от началото на мандата им.

От думите на Галина Карагьозова, която я подкрепи, стана ясно, че въпреки изпратените два доклада, нито един административен ръкодител на апелативен район не е предложил нищо конкретно за промяна.

"Да си го кажем, честно - май сме на изходна позиция", отбеляза Калагьозова.

Всъщност Съветът е готов тепърва да внедри методология за изчисляване на натовареността, но според различни мнения, тя трябва да е факт поне 1 г. или минимум 6 месеца, за даде резултати, т.е. - "поглед" къде може да се режат бройки съдилища, прокуратури и т.н. Затова, а и поради недошлите доклади от цели 3 района, още в началото неколцина като Соня Найденова и Калин Калпакчиев предложиха изобщо дискусията днес да се отложи с намека, че ще си приказват общи приказки.

Според Соня Найденова трябва разделени групи да са запознати с конкретните апелативни райони и да излязат с конкретни мотивирани предложения. Чак тогава да дебатират, при това със съответния административен ръководител - дали да се окрупняват съдилища и прокуратури.

Според Калпакчиев в обсъжданията трябва да бъдат включени и други юридически професии като адвокати, нотариуси, съдебни изпълнители... 

Членове като Румен Боев пък се запитаха, като продължават да се бавят, как тогава ще продължи работата май или юни, когато вече ще са разделени на две колегии.

Най-вълнуващата реч дръпна Галя Георгиева, която намекна, че хубаво, че някои са ходили командировка в Холандия, но.... 

То е хубаво да обсъждаме холандския опит, но ви моля да посетите съда в Ардино, Ивайловград, Крумовград... да видите как се пътува дотам... Дали имаме географията на Холандия? И дали нашата държава може да подсигури икономическия просперитет на Холандия?

Хубаво е да отидете в съда в Кула или в Тутракан, или, ако щете и в Каварна – даже и на почивка... Ама да отидете зимата!

Тези, които са ходили в командировка в чужбина, не са отишли да видят тези отдалечени съдилща...

Отидете и вижте какво представляват гражданите в Кула, какво представляват гражданите в Трън...

Не стана ясно какво им е точно на гражданите в Трън.

Тя изрази недоволство, че законодателят е разпоредил тежките данъчни дела да се гледат само в 5 административни съдилища и после във ВАС. На забележката от залата, че законодатлят е друга тема, тя отговори:

"Казвам на законодателя! Еми, да ме чуят – да им го кажа. Що да не им го кажа..."

В крайна сметка стана 17 ч и членовете като че ли почнаха да се поизнервят и поуморяват. Накрая по предложение на представляващия Димитър Узунов набързо гласувха единодушно, че приемат за сведение двата доклада от Пловдив и Бургас.

За по-натам ще има възлагане комисиите да направят конкретни препоръки до 31 май, а Комисията по натовареност да изготви пътна карта на дълго чаканата реформа.