Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Военно обучение има на доброволен принцип, и така попълваме своя резерв, но няма нищо задължително, обясни пред Нова тв министърът на отбраната Николай Ненчев. Той коментира публикации от последните дни, според които всички български граждани, отговарящи на условията, ще влизат автоматично в резерва, като ги определи като заблуждаващи.

"Имаме около 3000 души в резерва, той е доброволен или задължителен. Когато човек е преминал обучението, което е доброволно, тогава подписва договор с Въоръжените сили и става резервист," поясни министърът новите промени във военните закони.

ВЪВ ВОЕННОТО МИНИСТЕРСТВО ОБСЪЖДАТ ВРЪЩАНЕТО НА КАЗАРМАТА

Той подчерта, че е против връщането на задължителната военна подготовка в казарма, и че предпочита професионалната армия. Подчерта, че срокове от 3 или 6 месеца са нереалистични за обучение.

"Една година трябва, за да се обучи един войник."

Според него подобни промени трябва да се съобразят и  с демографската ситуация, защото връщането на задължителната казарма може да накара още млади хора да бягат от България.

Ненчев коментира и ситуацията по границата, като подчерта, че съвместната работа на МВР и армията, която беше узаконена след промени в Закона за въоръжените сили, е вече в ход. Той подчерта, че въпреки, че са въоръжени, войниците по границата ще използват сила само в краен случай.

ПРЕМИЕРЪТ ЗАПОВЯДА, АРМИЯТА ИЗПЪЛНЯВА - ЗАПОЧВА УЧЕНИЕТО КРАЙ ПЕТРИЧ

"Тогава, когато е застрашен живота на военнослужещите, или когато се опитват да разрушават," обясни той.

Министърът призна, че в момента не е ясно къде точно ще бъде тежкият наплив от бежанци или икономически мигранти, като армитяа тепърва ще прави собствено проучване откъде ще минават те. 

"Ще се прави обследване с хеликоптери", обясни Ненчев.

Той определи България като "остров на стабилността" спрямо ситуацията в Македония и Гърция, където положението е по-тежко.

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.