Американската оръжейна индустрия се опитва да изчисти имиджа на заглушителите като използвани от наемни убийци в холивудските филми и иска да ги представи като средства за защита на слуха в кампания, целяща отмяната на датиращи от 30-те години на миналия век ограничения, съобщава Ройтерс.

Лобиране доведе до легализация на заглушителите при използването им за лов в над 12 щата от 2011 г. насам. Но сега защитниците на оръжейната индустрия призовават Конгресът да отмени забрана от времената на Сухия режим, която изисква продължаващ с месеци срок за проучване на купувачите на това устройство - повече, околкото е необходимо за покупка на огнестрелно оръжие.

 

Продажбите на заглушители или "супресори", както индустрията предпочита да ги нарича, нарастват. През февруари 2015 г. са били регистрирани 792 282 устройства при 360 534, показват данни на Бюрото да алкохол, тютюн, огнестрелни оръжия и експлозиви.

Заглушителите рядко са използвани при престъплания, показва 10-годишно проучване, публикувано през 2007 г. в Western Criminology Review. Изследователите посочват, че подобни устройства са замесени в едва 30-40 от общо 75-те хиляди престъпления с огнестрелно оръжие, извършвани средно годишно в САЩ.

Конгресменът Мат Салмън (Аризона, Републиканска партия) казва, че заглушителите ще дадат възможност на войниците и ловците да излегнат загуба на слуха, посочвайки, че самият той използва слехов апарат, след като стреля от 50 години.

През октомври м.г. Салмън внесе законови промени, които ще заменят дългия процес на проверка с много по-кратка справка.

Но някои експерти смятат, че по-тихите оръжия ще направят по-трудно залавянето на престъпниците. 

Заглушителите са обект на затегната регулация от 1934 г., когато Конгресът забрани достъпа до автомати, рязани пушки и други оръжия, използване от гангстерите. Тогава който искал да притежава заглушител, трябвало да плати такса от $200 - еквивалент на съвременни $3500, да остави отпечатъци от всички пръсти, своя снимка, както и одобрение от местния полицейски началник. За издаването на последния документ се чака между 4 и 9 месеца.

Таксата от $200 и сега е валидна, но инфлацията е намалила сериозно нейната стойност. В момента цените на заглушителите са от $200 до $2000.

Но санкциите за незаконното им използване са наистина сериозни. Хора, които са виновни за извършване на федерално кириминално престъпление с използване на заглушител, рискуват затвор от минимум 30 години.

Защитниците на заглушителите казват, че използването им прави оръжията по-трудни за скрито носене, оттам и по-малко атрактивни за престъпниците. Но това е на път да се промени. Компанията SilencerCo работи върху пистолет с вграден заглушител, който може да стане индустриален стандарт.

През юли администрацията на президента Обама прави допълнително затруднение пред купуването на заглушители, според което всеки подал заявление за покупка, трябва да представи отпечатъци и фотографии на лицата, които смята да упълномощи за неговото ползване.

Това допълнително стимулира продажбите. От онлайн търговецът Silencer Shop, казват, че в момента продават по 6000 заглушители месечно, два пъти повече от обичайното.

"След като веднъж стреляш със заглушител, купуваш такъв за всяко оръжие", казва Дейв Матени, клиент на магазина.