Корейският технологичен гигант Samsung вкарва в производство нов чип флаш памет - 256-гигабайтовият UFS, със страховитата скорост на четене от 850MS/s. Това не е просто прототип, а начало на масово производство.

Създаденията преди две години Universal Flash Storage (UFS) стандарт се развива неочаквано бързо, и според койреците, това ще е паметта на следващото поколение мобилна памет.

"МЕГАБАЙТ ПАМЕТ ЗА 999 ДОЛАРА!", ИЛИ ДЯДОВЦИТЕ НА ДНЕШНИТЕ КОМПЮТРИ

256 гигабайта означават 60 000 песни, 25 000 снимки с висока резолюция, около 47 HD филма, и допреди няколко години беше стандартния размер на твърдия диск на един компютър.

А скоростта на четене от 850MB/s означава, че един FullHD филм ще се прехвърля за около 12 секунди - два пъти повече от иначе чудовищно бързите SSD дискове. Скоростта на писане пък е 260MB/sр три пъти по-бързо от стандартните досега microSD карти 

Освен това, новият чип е близо два пъти по-малък от тях, което ще даде много гъвкавост на производителите на смартфони, които се борят всяка година за по-тънки и компактни корпуси.

Това е вторият UFS чип на Samsung - миналата година те пуснаха по-бавен 128GB памет, което означава, че за година са удвоили и капацитета, и скоростта.

Тези данни, както и последните грандиозни 10TB твърди дискове от Seagate и Western Digital, са може би знак, че компютърната памет най-после се отърсва от удара, който понесе при наводненията в Тайланд преди 5 години.

До 2011 г, както показва тази диаграма, скоростта на всички видове памет - и за съхранение, и оперативна - спадаше логаритмично, с по една трета всяка година или с 90% за петилетка, и това за последните 30 години:

Наводнение обаче удари ужасяващо производствените капацитети в Тайланд - там, където са заводите на най-големите производители на памет в света. Western DIgital например загуби 75% от капацитета си, десетки хиляди компютри и телефони бяха забавени, а изследването и развиването на по-бърза памет също бе забавено, защото компаниите пренесоха средства във възстановяване на базата си. Ударът ясно се вижда на графиката.

През 2013 г повечето компании се бяха "освестили". А през 2015 г вече имахме първите нови технологии в масово производство. До края на тази година се очаква да се възстанови прогресивното падане на цените за обем на паметта и ускоряването й. USF чипът на Samsung вероятно е първата от много добри новини в света на технологиите.