За спирането на две обществени поръчки на фирми, свързани с "Титан Интернешънъл Холдинг" призова лидерът на ДСБ Радан Кънев на извънредна пресконференция днес.

Той отбеляза спирането на много обществени поръчки през последните седмици от Бойко Борисов, предимно заради "опорочени процедури", и заяви, че тези две са именно от този тип.

"Призоваваме премиерът да спре и тези обществени поръчки, като е започнал със спирането", отбеляза Кънев.

Става дума за събиране и почистване на отпадъци във Варна, в които според лидерът на ДСБ има изключително притеснителни процедурни промени. Две са фирмите - "ЗМБГ" АД и Консорциум Варна 1, съставен от "Ай Ес Ви Трейд" АД и "Нелсен Чистота" ООД. И двете са получили 100 от 100 точки в оценката на техническите им предложения, докато най-силните им конкуренти са с едва 48.

"Критериите са напълно неясни", подчерта лидерът на ДСБ.

Офертите и на двете пък са със средно 40% по-високи от следващия по точки. Според Кънев, това ще ощети данъкоплатците във Варна с 20 млн. лева за следващите 7 години.

Кънев отбеляза, че двете фирми на практика не са и в пряка конкуренция - "ЗМБГ" АД са кандидатствали и спечелили само районите "Одесос" и "Приморски", а Консорциум варна 1 - районите "Младост", "Владиславово" и "Аспарухово.

Пред микрофоните Кънев отказа да назове чии са фирмите и призова журналистите да проверят сами. Но в раздадените документи е посочено, че и в двете фирми участва "Титан", в която собственост имат Кирил и Георги Домусчиеви.

Реформаторът поиска и да се провери как и защо Комисията за защита на конкуренцията е одобрила тези според него "нагласени условия". И обясни защо нито ДСБ, нито Реформаторският блок не планират да номинират някого за КЗК:

"Ние сме против КЗК да се занимават с обществени поръчки, а новият закон, който РБ не подкрепи, но който бе приет от ГЕРБ с помощта на ДПС, ги направи властелини. Не можем да участваме, когато са налице разпределения на партийни квоти и партийно влияние."

Кънев подчерта, че част от предизборната програма на Блока е регулатори като КЗК да са независими от партийте.