Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Среща за развитието на ски курорта Банско, на която ще се търси консенсусно решение за развитието на ски зоната, ще се проведе от 11 часа днес в Министерството на околната среда и водите. На нея са поканени всички заинтересовани страни, чиито позиции се разминават диаметрално по въпроса за строителството на втори лифт там.

На срещата, която ще може да се гледа директно от страницата на МОСВ, са поканени министрите на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, на туризма Николина Ангелкова, на икономиката Божидар Лукарски, на спорта Красен Кралев, председателите на ресорните парламентарни комисии, представители на неправителствения сектор, на община Банско и на концесионера „Юлен“ АД.

Министерството на околната среда и водите е изпратило през миналата седмица официална покана до личния и професионалния адрес на кипърския гражданин Георгиус Георгиу, за да се включи в общественото обсъждане за съдбата на ски курорта.

Според официалните документи в кипърския търговски регистър Георгиу се явява собственик на офшорните фирми „Marengo Trading“ и „T.A.K. Services“, които държат 87% от дяловете на концесионера „Юлен“ АД. Той контролира „Marengo“ и „T.A.K.“ през три други офшорки: „Din Nominees“, „Duc Nominees“ and „Len Secretarial“, разкри преди време сайтът "Биволъ".

Темата за втория лифт в Банско от години предизвиква ожесточено противопоставяне между еколозите и местното население, които ескалират в протести и контрапротести. 

Наскоро премиерът Бойко Борисов заяви, че е престъпление там да няма втори лифт.

„Толкова негативна енергия се изсипва. По никакъв начин не желая да замесвам правителството, с която и да е от двете страни. Затова им казах да се съберат. Явно има нещо, което смущава министерствата, правителство след правителство, за да не подпишат този договор за концесия, който е от 2001 година. Има безпокойство от страна на някои екоорганизации за някои други части от курорта, които ако бъдат подписани по начина, който се предлага, би могло да застрашат природата. Затова им дадох последен шанс и помолих министър Николина Ангелкова да ги срещне и да направят публичен дебат, не да се бият в каските“, каза Борисов при завръщането си от посещение в Израел преди десетина дни.

По думите му, в една спокойна обстановка може да се защити и бизнесът, и туризмът, и да се гарантира опазването на природата.

Природозащитниците от своя страна отдавна настояват да се прекрати концесионният договор на "Юлен" и да се обяви процедура за нов концесионер. Според тях концесионното възнаграждение за ски пистата е много ниско. 

"Последното официално концесионално възнаграждение, което се заплаща, е за 2014 година, в размер на 174 лева на декар", поясни Тома Белев от Асоциацията на парковете.

От екоминистерството обаче са против разваляне на действащата концесия, защото това ще доведе до "сериозна финансова щета за държавата".

Ключови думи

Коментари

Меме

А няма нужда да се прекратява този договор, само трябва да направят като Камерън да привикат собственика на концесията и да му обяснят, че ще му направят живота ад с цялата сила на държавата ако не започнат да си плащат данъците в България, тъй като са офшорки и не са длъжни. Камерън накара даже Гугъл да плаща в Англия. Само дето в бг няма кой да го направи, а и този кипърец, който притежава цяла България не могат да го открият.

Меме

А няма нужда да се прекратява този договор, само трябва да направят като Камерън да привикат собственика на концесията и да му обяснят, че ще му направят живота ад с цялата сила на държавата ако не започнат да си плащат данъците в България, тъй като са офшорки и не са длъжни. Камерън накара даже Гугъл да плаща в Англия. Само дето в бг няма кой да го направи, а и този кипърец, който притежава цяла България не могат да го открият.

Само възраждането на "строителни войски" и задължителна повинност за всеки, обявил се за "зелен" - две години да копа и да сади фиднки по планинските чукари, независимо от възрастта му! Щом са "зелени", нека са зелени и да работят за природата, не да се наливат с бира из градинките и да повръщат по кръстовищата.

ddemi

Борисов изобщо да не се прави на ощипана госпожица. Проблемът не е в това да има или да няма втори или трети лифт, а в това че дъжравата най-нагло поддържа един отявлен монополист - Цеко Минев, който дори рекетира цяла София като я остави без работещи лифтове. Защо държавата не покани швейцарски, австрийски, френски фирми, които да представят модел за развитие на ски-туризма в България? При положение че държавата наля стотици милиони за да спаси ПИБ с техния Цеко Минев, няма ли поне европейски институции да се ангажират за да охладят варварския инстинкт за забогатяване на политическите ни мъже? Или като няма КГБ, да има Банско - като касичка за партийни пари.

А счучайно съвпадение ли е че грантовете за Зелените идват точно от швейцарски и австрийски фирми

Бе как ще разваляш концесията бе! Това ще е тотален крах! После чакай инвестиции!

САМО 32 ПИСТИ и 110 СКИ ПИСТИ ???? ОФШОРКОВЦИ !!!!НИЩО НЕ ВЛИЗА В ХАЗНАТА ОТ ОФШОРКОВЦИ !!

При прекратяване на договора поради ДАКАЗАНА ИЗМАМА И ВИНОВНО ИЗПЪЛНЕНИЕ НЕ се дължи обезщетение!

Георгиус Георгиу

Немас да пипас мой инвестиция, вулгарски роп.

Педерасти, зелените са педерасти.

Скъсаха ли те от онождане, Каролев, та така беснееш?

Радев

Дали Лукарски не е най-голямото лайно, което се е пръкнало по случайност в министерския съвет?

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.