Гърция и Словакия изоставиха днес дипломатичния език и влязоха в разпра на най-високо ниво изключително рядка за Европейския съюз по повод миграционната криза.

Гръцкото външно министерство публикува декларация, в която обвини словашкия министър-председател Роберт Фицо в "делириум" по повод негова предизборна реч, в която той обеща да не допусне нито един мюсюлманин на територията на страната си и разкритикува Гърция, за това че безконтролно пропуска нелегални имигранти в ЕС. Социалдемократическата партия СМЕР на Фицо ще се бори за слеващ четиригодишен мандат на избори в събота.

"Очевидно е, че словашкият министър-председатял няколко дни преди изборите в неговата страна иска да вложи в неговата кампания витриол и човешка драма", се казва в декларацията публикувана на сайта на гръцкото външно министерство. "Не можем да сме свидетели на неговия делириум и да разберем как той се надява, ако бъде преизбран, да изпълнява задълженията си като министър-председател на страна, която скоро трябва да поеме председателството на Съвета на министрите на Европейския съюз".

Словакия трябва да приеме шестмесечното председателство на Съвета на 1 юли тази година. Макар и социалдемократ Фицо защитава консервативни възгледи що се отнася до патриотизма, традиционните ценности, сигурността и миграцията.

"Да видим нещата, каквито са, дами и господа - границите на Шенген са като сирене "Ементал", заяви в речта си Фицо в очевиден намек за Гърция, откъдето влиза главният поток мигранти. "Хиляди хора влизат в Европа непроверени".

"Мога да ви кажа, че ние никога - с квотна система - няма да доведем и един мюсюлманин в Словакия", каза той. "И ние никога - нито дори доброволно - няма да създадем затворена в себе си мюсюлманска общност, защото това ще представлява сериозен риск за сигурността".

Словакия оспорва в Съда на ЕС квотите за разпределяне на мигранти от Гърция и Италия в други държави на съюза. Словакия беше сред хардлайнерите срещу правителството на гръцкия премиер Алексис Ципрас, когато то за пореден път изостри кризата в Еврозоната миналата година.

Разпрата избухва, точно когато лидерите на ЕС се опитват да обединят страните в него за координирани действия и общо решение на миграционната криза, за да избегнат изолиране на Гърция и от Шенген.