Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Любен Дилов-син е журналист, сценарист и политик. Син е на известния български писател-фантаст Любен Дилов. Роден е на 19 ноември 1964 г. в София. Завършва журналистика в СУ "Св. Климент Охридски". Работи като редактор в няколко печатни издания като в. "Поглед", сп. "Литературна академия" и др. От 1990 г. се занимава със създаването на телевизионните предавания "Ку-ку", "Каналето", "Хъшове", "Шоуто на Слави" и др.. Той е създател на движение "Гергьовден". Бил е депутат и общински съветник в София, издател на вестник "Новинар". Член е на Интернет общество-България. Има три деца.

Господин Дилов, на дати като 3 март все се сещаме да говорим за свобода, национално достойнство и за единство...Кога и защо тези понятия се превърнаха в кухи фрази,а празникът е просто повод сънародниците ни да се втурнат към почивните дни и софрите?

Мисля, че проблемът е пропаганден. Ние не си говорим за важните неща дори на самите дати. Например за това точно този ден ли е подходящ да почитаме като националния празник на България. Защо не 6 или 22 септември. Или пък 24 май или 20 април?! В крайна сметка на 3 март 1878 година в Сан Стефано е имало точно 2 пъти по - малко българи, отколкото летелите в космоса. Ако броим и Дельо Хайдутин стават три пъти по-малко...

Има и друг 3 март - 1918 година, когато пък е подписан Брест - Литовския мирен договор, с който Русия капитулира пред България и Турция. Не празнуваме ли днес един договор, който ни засяга, но по който не сме страна. А и месеци след подписването му е бил анулиран от Берлинския конгрес... Това вероятно подклажда чувството ни за геополитическа изключителност. Световните сили не спират да се занимават с нас!!! Тема, подходяща точно за маса с много пиене и мезета...

170-те хиляди квадратни километра на Сан Стефанска България отдавна сме загубили, но пък сме на път като население да се изравним със Сан Стефанска България - четири и половина милиона души сме били тогава. Барабар с циганите и турците. Нуждаем се от честен и трезв разговор, в който не се обиждаме на филства и фобства, а се питаме кои сме, защо сме и на къде вървим.

Тогава ще се върне и усещането за празник, без значение на датата. В крайна сметка надживяхме 3 империи и днес ние се разхождаме по граф Игнатиев, а не той по нас, както не веднъж се е случвало. Повод за гордост си е.

Като илюстрация на липсата на единство не са ли и гласуваните без никакви обсъждания законови поправки, преследващи къмпингуването. Те вече предизвикаха протести. Хората се питат с основание: ще глобяват някой заспал на плажа, но дивото застрояване на Черноморието продължава. Защо никой не си помръдва пръста срещу 20-етажните сгради на плажа?

Темата ми е важна, защото преди повече от 10 години съм правил, заедно с покойния Тодор Батилов над 30 поправки в Закона за защита на Черноморското крайбрежие. Тогава управляващите ни отказаха да въведем доста ясен критерий за това какво е “временно съоръжение”, за да спрат да се превръщат бараките в многоетажни хотели. Що се отнася до къмпингуването, наистина е добре да има поне два-три напълно диви плажа, защитени дори и от палатки. Но за това се иска по-дълъг и продължителен разговор, обща убеденост на обществото и заинтересованите страни.

Като представител на старото СДС и лидер и основател на Гергьовден, не ви ли тревожи драстичното разминаване между власт и народ? Сякаш са два паралелни свята без пресечна точка?

Това не е проблем само на десницата. Вижте какво се случва с БСП, съвсем пресен е примерът и с ДПС...Всичко е променя. Светът наистина стана глобален, хората общуват директно чрез социалните мрежи, а политиката изостава. Инструментариумът и езикът й са стари и това поражда усещането за неадекватност.

Бойко Борисов отдавна лично си общува, чрез постингите във фейс-профила си. Но дори и той все още не успява да формулира свръхздача, която да се яви обединителна за обществените усилия. Мисля, че остро се нуждаем от визионери, а не от взаимно обвиняващи се политици. СДС беше силно, когато беше визионерско движение. Когато се превърна в казионна партия, започна и разпадът...

Смятате ли, че политиците у нас лесно се опияняват от властта? И това ли е една от причините да възстановите клуба „Власт и вино“?

“Власт и вино” е ироничното название на едно място и време, където правим точно това, за което говорих преди малко. Тестваме сред приятели, студенти и журналисти визионерски и силно спорни тези. Изслушваме горещите говорители на злобата на деня, мъчим се да отсяваме зърното от плявата. И - разбира се - наслаждаваме се на великолепните вина на многото нови български изби.

Опиянението от властта е тривиален и дребен проблем. По важното е да внуши на сънародниците ни, че властта наистина произтича от тях. Крайно време е да го повярват и да влязат в правата си. Да бъдат по-отговорни към изборите, които правят и по-твърди с хората, които вече са избрали.

Журналист сте, вашият синтезиран коментар за медийната среда у нас, за която повечето анализатори казват, че ден из ден се влошава?

Тя не просто се влошава. Имаме разпад на смисъла на професията. Тя все по-често бива заменена с пряка пропаганда. Това, уви, е световен процес.

Миналата седмица в Турция беше затворена насила още една голяма медийна група, заради опозиционно поведение. Случва се по света едно и също, но с различна степен на рафинираност на насилието - властта или прелъстява, или директно изкупува и завзема медиите. Но всяко действие има противодействие: свободата на социалните мрежи ражда нов тип комуникация и нови журналисти.

Нищо не пречи на някой, който иска да бъде истински журналист, да бъде. Ще трябва да го изстрада обаче. Като всяка истински творческа професия. Аз съм оптимист. Смятам, че поривът към свобода ще победи манипулациите и този път.

Ключови думи

Коментари

Много дълбока мисъл, ще си каже човек, че я е казал некой, който знае, че според теорията на Айнщайн всичко е относително. Ех, провинцийо, много си дълбока, а захарчетата ти са много, ама много необработени.

Направо чукундури.

haha

абе ние да не се делим убаво.. Ама русофилите като са на синджира на мечката, ко да прами? да игерам барабар с тях на горещата руска ламарина ли??? много хубави клишета ги говори тоз чиляк! ама за нищо не стават!!

анонимен

Още по-дълбока мисъл на коментатора.

рачо

Комсомолецът Дилов се разхожда на едни други места...дълбоки

Кирил

Този дето обясняваше с пяна на уста, че руснаците нямали нищо общо с обесванет на Левски!!!!!! Русофилистикът държи на всяка цена да насажда в главите на Българите, че са роби, неблагодарни и разбира се - предатели!!!!!!!!!

агент Ивайло

А какво общо имат руснаците с обесването на Левски, може ли по-конкретно, ама от научни публикации, а не самоуки олигофрени и бивши кадесари.

Лего

Ами поредната измислица, която се харчи от посредствени мозъци. Обесването на Левски си е чисто турска работа, със съда му, с мурафетите му. Османите не прощават за организация на въстание. Обратно, Русия е спасявала български комити, когато може, има примери. Сега остана някой да напише, че и баташкото и старозагорското кланета са планирани в Русия, и башибозушката неграмотна сган соросоиди ще се надпреварват да го повтарят.

Tova naistina li si misli che ima chuvstvo za humor

Тъй като имаме двама космонавти и ако на подписването на 3 март 1878 година в Сан Стефано са присъствали два пъти по-малко българи, 2/2=1, т.е. присъствал е един българин. Кой е той? Аз, доколкото знам, на подписването не е имало българи. ??

ДОСТ

Дилов създаде франкещайн-Слави, прибра за тази операция милиони, смени жената и сега си живурка по шоутата за кеф, а от време на време и ръси безумията си за властта над раята! АШКОЛСУН!

хех

Морал. От фекалийния крал! Не, мерси!

пелтеков

Господи, какъв олигофрен! Отвратителен олигофрен, при това - червен и в червата, нищо, че се прави на десен и на демократ!

Спомен

Дилов не беше ли и при Бареков?

Boris

Капут! Любен Дилов е капут! Как не го е срам този урод да обяснява как сме изчезвали като нация..ами заради такива като теб, бе, пелтек, сме заизчезвали...такива с благите думи и престъпните действия - търговия с влияние, баце..чувал ли си за търговията с влияние и как я може Любенчо, а? А?

Красс

Чудесни коментари. Ведъж в лайната, винаги в лайната. Хората още не са забравили!

Умник

А утре бежанците ще се разхождат ВЪРХУ теб!!! За това ли се бориш?

cos

Аморален, злонамерен, вулгарен.... ченге, което има цялата трибуна на медиите.

Оборище

Много обичам неморални да ми проповядват морал. На "Оборище" 44 беше зданието и "Новинар" в него. Я ни кажете кой го продаде тихомълком със съдействието на тогавашния кмет!

Мишел

Дочетох статията до 90% с откровена досада. Този човек май основното му усилие е как да се прави на интересен с изнасилени остроумия.. В крайна сметка като няма какво да кажеш, просто слушай другите, не се напъвай да си на всяко гърне мерудия. Нищо ново в статията, а и старото поднесено с откровена повърхностност.

Ивайло Иванов

Оправдаваш името си на Миндилов

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.