Премиерът Бойко Борисов минава в контраатака и настъпление, заяви пред "Хоризонт" социологът и изпълнителен директор на "Галъп Интернешънъл" у нас.

"Ако януари беше месец на известна политическа депресия за властта и може би за Бойко Борисов лично, февруари заприлича на своеобразна контраатака и заради вота на недоверие и заради спрените обществени поръчки," каза той. "Като че ли самият Борисов за пръв път от седмици и месеци насам премина към политическо настъпление." 

ЗА ДЕЛА, А НЕ ДУМИ ЗОВЕ ПРЕМИЕРЪТ НА 3-ТИ МАРТ

Според него вотът на недоверие е върнал разломът опозиция-управляващи, за разлика от обичайния напоследък само вътре в коалицията. А вотът е позиционирал БСП и ДПС като опит за алтернатива на ГЕРБ.

"А обикновено когато ДПС е срещу тебе, при това в комплект с БСП, това е по-скоро политическа реклама," добави Симеонов.

Според него вотът е бил удар и за Радан Кънев, който се явявал "враг в тила, а не враг по фронта" срещу Борисов. Социологът смята, че Кънев е бил пакетиран с управляващите и принуден да гласува за свой потенциален дори конкурент какъвто е министър Петър Москов".

"Като сложите към този вот и контраатаките на Борисов, получава се няколко седмици, в които Борисов като че ли се опитва да върне поизгубените баланси на своето управление," каза още той.

От оставката на Христо Иванов и отстраняването на Лютви Местан е приключила "тази безметежна политическа реалност", която е била през миналата година.

"През януари постоянно се говореше "избори, избори, та избори". Имаше един от двата медийно очертали се икономически лагера, които постоянно призоваха Борисов да ходи по избори. Другият голям медиен икономически лагер също започна около гласуването на г-жа Кунева да му говори да ходи на избори."

"От тези два големи кръга, между които той винаги е балансирал, единият, който за кратко наричаме „Кой“, и другият, който е либерален, медиен, който обикновено мнозина наричат „Капитал“ , от тези два основни акционера в неговото управление Борисов след оставката на Христо Иванов и напускането на Радан Кънев като че ли остана на един крак. И затова той спешно се опита да навакса тези баланси."

Според Симеонов, спирането на обществените поръчки е контролирано отстъпление от модела "Кой", а може би "взаимоизгодно". Той определи голяма част от случващото се като търсен рекламен ефект, който обаче ще подейства.