"Драмата" с поканата за Путин за Трети март продължава. От няколко дни определени медии упорито разпространяват опорната точка как на националния празник е поканен турският президент Реджеп Ердоган, а руският държавен глава Владимир Путин е пренебрегнат. Идеята е проста - поробителите ги канят, осовободителите - не са уважение. Темата днес беше продължена и от Кремъл, като отговора на прессекретаря на Путин е цитиран в руските медии.  

От около седмица в харатерни сайтове като буднаера.бг, петел.бг, секира и т. н. упорито се разпространява как 13-години по-късно (през 2003 г. руският президент беше на официално посещение в България по покана на Георги Първанов - б.р.) Путин отново се очаква на Шипка. Със заглавия: "Уникално! Путин пристига на Шипка за трети март", "Фейсбук изригна. Путин пристига на трети март" и т. н. се подгряваха несъстоятелни очаквания. 

В Кремъл не са получили покана за празненствата за националния празник на България, но се отнасят с уважение към този факт, съобщи  днес ТАСС, цитирайки Песков.

"Това е суверенно решение на България", така Песков коментира липсата на покана на журналистически въпрос.

"Няма покана за празнуването на Деня от освобождението от османското иго, но ние се отнасяме с уважение към това решение", каза прессектарят на Путин.

Той предположи, че или поканата идва по канала на МВнР, или въобще не е била изпращана.

"Искаме българските ни партньори действително да бъдат свободни от всякакво иго и да бъдат суверенни в своите действия и решения, така че те да не вредят на интересите на страната си", не пропусна да допълни Песков.

По-рано в медиите се появи информация, че България е поканила на празника президента на Турция Реджеп Ердоган, но не са поканили Путин, припомня и ТАСС.