БЕРЛИН – От пет години в Сирия бушува гражданска война, което отнема съня на президента Башар Асад. Безсънните нощи обаче не били заради негова вина за гибелта на над 260 000 сирийци, а защото трябвало да работи здраво. Той щял да е на власт, докогато има сили и народът му го иска.

Асад се представи като помирител в 25-минутно интервю за германската обществена телевизия ARD, илъчено снощи.

Той е приел в Дамаск кореспондента на телевизията в Сирия Томас Адерс.

Диктаторът внушава, че се бори за благото на народа си, но и срещу над 100 терористични групировки.

Според него в Сирия не можело да се говори за гражданска война. В действителност идело реч за “терористи срещу всички останали”. Дори и умерени въстаници вече минали на страната на терористите.

Асад категорично отрича правителствената войска да е обкръжила и изолирала градове и региони, превърнали се в крепост на опозицията. Така до страдащото население не пристига хуманитарна помощ.

“Как бихме могли да не допускаме храни до тези региони, след като не можем да попречим на снабдяването им с оръжия”, контрира Асад с въпрос.

Според него примирието се спазвало и то било искрица надежда.

“Ние ще направим всичко, което зависи от нас, за да може то да продължи. Ще бъде обаче трудно да се спазва многостранно споразуумение за примирие, тъй като имаме работа с над сто групировки на терористи и с толкова много други държави, които ги подкрепят”, заявява Асад.

По отношение на Германия той намира за добре, че приема бежанци, които са били принудени да напуснат родината си заради бедственото положение. Асад обаче се питал дали не би било по-разумно и по-евтино да се помогне на сирийците да получат възможност да живеят в собствената си страна. За това обаче Запъдът трябвало да реши да се бори срещу терора, а не срещу неговата страна, нито да се меси във вътрешните й работи.

Асад дори бил готов да даде амнистия на враговете си, ако те се присъединят към правителствената войска или се върнат към мирен живот на граждани.

За съюзниците си Русия, Иран и Ливан той казва, че не са дошли в Сирия, за да помагат на президента или на правителството, а защото са знаели, че тероризмът не познава граници.

Всички наши приятели зачитат суверенитета ни и не искат нищо в замяна на подкрепата си”, категоричен е приятелят на Путин.

След отговорите на 29 журналистически въпроса стана ясно – Асад вижда една Сририя не такава, както я вижда светът. Той признава, че в страната има хуманитарна катастрофа, но вината не била негова.

“Преди бях очен лекар в служба на хората, днес съм политик в служба на хората и то с далеч по-големи отговорности”, казва Башар Асад.

Той гледал на президенството си като на дълг в служба на народа си. Щял да се задържи на поста, докато все някога може и да не е способен да изпълнява задълженията си или когато сирийският народ вече нямало да го иска на власт.