Съоснователят на "Майкрософт" Бил Гейтс отново е начело на класацията на списание "Форбс" за най-богатите хора в света и за 2016 г., предаде АФП.

Състоянието на 60-годишния Гейтс се оценява на 75 милиарда долара. То е с 4,2 милиарда долара по-малко спрямо миналата година, когато той отново бе начело. Гейтс класацията през 17 от последните 22 години.

Втори е 79-годишният испанец Амансио Ортега, натрупал състоянието си в модната индустрия, най-вече чрез компанията "Зара". Той има 67 милиарда долара. За една година той е забогатял с 2,5 милиарда и се е изкачил с две места нагоре в класацията.

Следва американският инвеститор Уорън Бъфет. Той запазва третото място с 60,8 милиарда долара.

На четвърто място е мексиканският телекомуникационен магнат Карлос Слим с 50 милиарда долара. Той загуби миналогодишната си втора позиция. Освен това Слим се е лишил от най-много пари от хората, включени в списъка на "Форбс" - 27,1 милиарда.

За първи път в "Топ 10" попадат директорите на "Фейсбук" Марк Зукърбърг (44,6 милиарда долара) и на "Амазон" Джеф Безос (45,2 милиарда).

Марк Зукърбърг за първи път влезе в "Топ 10" на "Форбс".

Милиардерите в света са 1810, докато миналата година те са били 1826, изтъква "Форбс". Това означава, че броят им за този период е намалял с 16.

Общо милиардерите притежават 61,48 трилиона долара. И тук са обеднели - преди година са имали 7,05 трилиона. долара преди година.

Значително влияние върху класацията тази година са оказали колебанията на световните пазари, отбелязва изданието.

В списъка на "Форбс" има 190 жени. Най-богата е Лилиан Бетанкур, която е на 11-а позиция с 36,1 милиарда долара от бизнеса с козметика.

Сами са натрупали богатството си 33-ма от милиардерките.

Най-младите милиардери в света са сестрите от Норвегия Александра и Катарина Андерсен. Те са съответно на 19 и 20 г. състоянието им иде от дяловете от тютюневата империя на баща им.

Страната с най-много милиардери е САЩ (540), следвана от Китай (251), Германия (120), Индия (84) и Русия (77).

Леонид Михелсон е вече
най-богатият руснак.
Снимка Уикипедия

За първи път като най-богатият човек в Русия е посочен Леонид Михелсон. Той е главен акционер на независимия производител на газ "Новатек". Михелсон е на 60-о място в класацията на "Форбс" с 14,4 милиарда долара. Втори в Русия остава, както и преди година, Михаил Фридман - съсобственик на "Алфа банк" и най-големият инвеститор зад мобилния оператор "Вимпелком". Той заема 63-то място в класацията на "Форбс" със състояние 13,3 милиарда.

Владимир Потанин, един от основните акционери на минната компания "Норилск никел", е на 78-мо място.

Общо броят на милиардерите в Русия е намалял с 11 души спрямо 2015 г., отбелязва "Франс прес". Тази тенденция започна преди 2 години, след налаганаето на западните санкции във връзка с кризата в Украйна, падащите цени на петрола и сложната икономическа обстановка в Русия.