Никъде в Европа не е разрешено дивото къмпингуване и не мога да разбера как в днешно време някой може да почива без ток и тоалетна. Това обяви пред бТВ Найден Зеленогорски, председател на парламентарната комисия по регионално развитие, по повод спорната законова поправка, приета вчера от депутатите.

Гласуваният текст вече отприщи вълна от недоволство сред екозащитниците, които броени часове след решението на Народното събрание блокираха Орлов мост в столицата и разпънаха палатки на кръстовището.

ПРОТЕСТЪТ НА ОРЛОВ МОСТ - БЛОКИРАНЕ ЗА 20 МИНУТИ И ХЕПИЕНД

Именно политикът от ДБГ внесе текстове, които предвиждат до 10 000 лева глоба за палатки, коли и каравани на плажа и още по-големи санкции за фирми. Проектозаконът мина с над 100 гласа „за” и по-малко от 10 „против”. Сега протестиращи къмпингари се надяват президентът Росен Плевнелиев да наложи вето.

Според Зеленогорски важната новина от вчера е, че „Корал”, „Иракли” и „Карадере” ще са защитени плажове и ще бъдат съхранени от стопанска дейност. Той уточни, че от идеята да бъдат защитени тези диви плажове са тръгнали идеите за всички законови промени.

"Познавам голяма част от хората, които протестираха вчера пред парламента и вярвам, че те са загрижени за природата и почистват след себе си след къмпингуване, но те са едва 10-20% от почиващите на палатки и каравани по българското Черноморие", каза Зеленогорски.

Той даде пример с информация от кмета на Бяла, че извозва 160 тона боклук от плажа „Карадере”.

Зеленогорски обясни и каква е разликата между пренощуване и къмпингуване на плажа – пренощуването е за една до три вечери на чувал или дори палатка, а кампингуването е за по-дълъг период на палатка или каравана. По думите му има хора, които къмпингуват върху държавна територия цяло лято. 

Зеленогорски призна, че съществуващите къмпинги са били унищожени и обеща законодателни промени за по-лесно изграждане на къмпинг и с по-малка инвестиция, защото сега изискванията били като да строиш хотел.