Украйна не смята да плаща авансово на "Газпром" по новата увеличена цена. Това заяви министърът на енергетиката Юрий Продан. "Не можем да плащаме предварително по цена $480 за кубически метър", каза той.

На 7 май изтече срокът, в който Украйна трябваше да плати дълговете си за газта от Русия, възлизащ на $ 3,508 млрд.

Русия вече предупреди, че при такова решение "Газпром" може да спре подаването на газ за Украйна. Което значи, че България също ще бъде засегната, тъй като тръбата през Украйна е единствената към нашата страна. "Възможността за спиране на доставките не бива да се изключва, особено ако не бъде решен проблемът с дълга", заяви пред журналисти посланикът на Русия в ЕС Владимир Чижов.

"Откъде те ще вземат тези пари? - запита се риторично Чижов. - Вероятно от траншовете на МВФ - други източници засега не се забелязват, защото Еврокомисията сама по себе си е неплатежоспособна", подчерта той, цитиран от сайта НЮЗру. Относно сумата на дълга руският посланик каза, че "това е проста аритметическа задачка за трети клас".

Владимир Чижов съобщи, че експертната тристранна комисия между Русия, Украйна и ЕС по газовите въпроси ще се състои следващата седмица в Брюксел, предаде "Интерфакс". На 12 май ще се срещнат експертите на техническо ниво. Срещата на министрите още няма закована дата.