Със сегашния бюджет това, което синдикатите казват, че е необходимо, не може да бъде гарантирано. 

Това каза вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова пред бТВ по повод поредните заплахи на профсъюзите, че излизат в стачна готовност. Тя поясни, че целта на реформата е да оптимизира разходите, да се натрупа излишък в перо "Персонал" и с него да се осигурят условията на работа (в момента МВР харчи над 91-92 % от милиардния си бюджет за заплати, б.р.). Тя напомни, че законопроектът първо е бил обсъден със синдикатите, после обществено и накрая с правителството.

Социалният пакет за служителите на МВР не е пипнат. Дори намалената отпуска с 5 дни е повече, отколкото е записано в Кодекса на труда. Така се оптимизира и числеността, за да не се назначават нови 450 човека. Така няма служителите да се притесняват, че ще има ограничения или съкращаване, каза Бъчварова и напомни, че фактът е, че голяма част от служителите не си ползват отпуската, а чакат да им се изплати.

Тя специално подчерта, че към основната заплата на всеки МВР служител има поне 5 начисления и никой няма да ги пипа. По повод на новия законопроект, който предвижда до 12 (а не 20) заплати при напускане, но само за новопостъпили, Бъчварова каза още и че "това са служители, кото няма как сегашните синдикати да ги представляват".

А за промяната - че цивилните служители ще минат от Закона за МВР (ЗМВР) по Закона за държавния служител (ЗДС), министърът каза, че при преназначаването те ще си запазят броя обезщетения, които до момента са натрупали, и ще започнат да им се начисляват тези по ЗДС които са 6.

Това преминаване на около 4250 служители ще спести само по 15 млн. годишно от осигуровки, които в момента по ЗМВР получават и са изключително високи. А в МВР 5 млн. са капиталовите разходи. Ако сега от осигуровки се спестят 15 млн., които не са пряко от намаляване на заплати, ще се инвестират в екипировка, в коли и всичко, което в момента не съществува в МВР, допълни тя.

"Ако парламентът реши да не приеме този вариант на закона, трябва да е наясно как ще носи отговорност за състоянието на МВР. Може би чрез увеличение на бюджета, защото в един момент МВР може да спре да работи с този бюджет", отговори тя на заплахите на председателя на ПГ на ГЕРБ и вътрешната комисия Цветан Цветанов, че няма да я подкрепи.

По повод връщат ли се мутренските времена, МВР шефката каза, че ситуацията е доста по-различна в момента и няма да се допусне "отделни групи" да успеят да го реализират.

Като не виждат съпротива, хората, които мечтаят за връщане на тези времена с бухалките, получават повече криле.

МВР обаче не е санаториум, в който хората отиват да си получават заплатите, каза още Бъчварова.

Според нея и служителите в системата искат да работят активно срещу престъпността и са наясно, че "ако не произвеждаме повече, няма как да имаме по-голям бюджет".

Тя даде пример, че някои не са доволни от резултатите в борбата с контрабандата и че хората, които искат да се върнат мутренските времена, да отслабне държавността и да сменят правителството, са заинтересовани да не работи МВР.

Запитана за военното съдействие на границата Бъчварова заяви, че се готвим за извънредна ситуация, но имаме конкретен авариен план при засилване на бежанския поток. Що се отнася до оградата, до края на лятото тя се надява да бъде завършена.

Бъчварова отговори и на въпрос - защо този път МВР е обявило мерките за охрана на Делян Пеевски.

Това не беше на МВР... Главният секретар е член на комисията, която определя степента на застрашеност на отделните лица и даде информация, дистанцира се министърката.

Това станало, защото случаят с Лютви Местан бил преекспониран и би било неуместно да не се даде информация сега.

По повод инцидента със спирачките на Мартин Димитров тя определи, че "не е напълно доказано".