Къмпингуването и паркирането на плажове вече са забранени, решиха депутатите в парламента днес - но пренощуването е позволено.

Това решиха народните представители след дълъг дебат по промени в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие и среща с протестиращите пред Народното събрание представители на екоорганизации.

ЩЕ ЗАБРАНЯТ ЛИ КЪМПИНГУВАНЕТО? ДЕПУТАТИТЕ ОБСЪЖДАТ, ГРАЖДАНИТЕ ПРОТЕСТИРАТ

Министърката на туризма Николина Ангелкова и внеслият предложението Найден Зеленогорски от РБ се срещнаха с представители на "Да спасим Карадере", "Да спасим Иракли", "Да спасим Корал" и независими граждани преди да се гласува спорната точка, която предвиждаше забрана за къмпингуване, пренощуване и паркиране на плажове, които не са на концесия.

Дебатът започна спокойно - Зеленогорски заяви готовност да се облекчи законодателството за създаване на къмпинг у нас:

"Аз до един месец ще внеса предложение за облекчен режим за създаване на къмпинги и къмпингуване в България, защото за съжаление една част от същестуващите вече къмпинги са разрушени или вече не съществуват, има много тежки изисквания за създаване на къмпинг, които горе-долу са колкото за строене на хотел."

Орлин Конов от "Да спасим Иракли" разясни основната причина за протеста:

"Черноморието е пре, пре, презастроено и няма ефективен контрол, който да предотврати създаванетто на бетонна стена от единия край до другия. Единствения проблем, поради която сме тук е, че тази първа стъпка - забраната за даване на концесии на три малки плажа - може да създаде един много важен социален проблем."

И обясни проблема с идеята да не можеш да преспиш на плажа и връзката на това със спадащото ниво на туризма:

"Когато хората кажат "Коста Рика", те не си представят скъпи хотели, те си представят да отидат през нощта на плажа и да видят как костенурките си снасят яйцата."

"Настояваме да отпадне точка 9 и темите, които тя засяга - къмпингуване, паркиране и така нататък, да бъда разглеждани в една по-ясна политическа среда. Така предложена тази точка внася конфликти, противоконституционна е и няма да реши проблема," заявиха протестиращите.

Зеленогорски обяви, че е готов да отстъпи от част от закона:

"Вече има предложение на колегата Марков*, което аз подкрепям - от основния текст да отпадне "пренощуване", и да остане само "къмпингуване и паркиране извън определените за това места". Това означава, че това включва подробен устройствен план, с определяне на места за паркиране, на регулации по какъв начин бихме могли да помогнем на костенурките. Тук виждам един плаж, на който има около 100 автомобила, това е девственото място, което искаме да спасим."

Тук се включи и министърката на туризма Ангелкова, която каза:

"Съгласете се, че не можем да мерим с двоен аршин - дюните и опазването на плажовете не се случва, когато върху тях се паркира, когато върху тях има палатки и къмпинги безразборно, когато има тонове боклуци."

Това накара поканените за разговор протестиращи да избухнат и да заговорят едновременно. Открои се репликата:

"Манипулирате, няма по-чисти плажове от Корал и Карадере!"

Реакцията явно разгневи Зеленогорски, който отсече:

"Най-добрият начин да мине гласуване в зала е да не прекъсвате министъра или който и да е от депутатите. Тогава просто ще мине това гласуване."

"Не можем да разрешим дивото къмпингуване безразборно върху изключителна държавна собственост и без да се опазва природата," добави Ангелкова.

"Спор няма, че къмпингуването трябва да бъде регламентирано. Ние сме тук, за да стане това по възможно най-добрия начин, така че да не може да се ползва формата на къмпингуването за застрояване на плажовете," обясни представителка на "Да спасим Иракли".

На този етап разговорът бе продължил вече с 5 минути повече от почивката, заради което Зеленогорски призова срещата да плиключва, за да не бъде направено гласуването без присъстващите депутати.

*В крайна сметка предложението на Костадин Марков от РБ бе прието.