Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

СИМОНА РУСЕВА

БЕРЛИН – Българският президент е на работно посещение в Германия и преди малко бе приет от германския си колега Йоахим Гаук като приятел, тъй като според германския протокол посещението е частно. Точно поради тази причина Гаук е насрочил срещата в края на работния си ден – от 16 ч (17 ч българско време). За българския държавен глава не бяха предвидени военни почести. 

Българската страна е искала за утре да бъде уредена работна закуска с депутата Ханс-Петер Ул. В предишния парламент той беше говорител на комисията по вътрешни работи. Сега е само народен представител от баварския Християнсоциален съюз. И адвокат на Цветан Цветанов пред българския съд. Немците са се усетили и предложили все пак закуската да даде Филип Мисфелдер от партията на Меркел – Християндемократическия съюз, който е външнополитически говорител на парламентарната фракция на тази партия. С надеждата от президентството ни да откажат закуската е бил предложен крайно неудобен час – 7,30 ч утре. Отговорът бил: “Може и от 5,30 ч, важното е да има среща”, заяви за Клуб Z осведомен източник. На въпросната закуска ще присъства и Ханс-Петер Ул. 

Програмата включва и посещение в канцлерството. Плевнелиев няма да бъде посрещнат от Ангела Меркел, а домакин на нашия президент ще бъде нейният външнополитически съветник Кристоф Хойсген. Неговият пост в канцлеството е доста висок, но крайно недостатъчен за разговор на ниво държавен глава. Той би могъл да присъства на среща на канцлерката с президент, но да е домакин е в разрез с протокола.

Като споменахме за държавния протокол, не можем да отминем и желанието на Плевнелиев да разговаря на немски език. При нито един от разговорите не е предвиден преводач. Да припомним, че Меркел знае руски, а Путин – немски. Само че те уважават не само протокола, а и народите си и винаги разговарят на майчиния си език с преводач. Меркел знае и английски, но с Барак Обама разговаря на немски.  Защото във външната политика всеки нюанс е от значение.

За Плевнелиев да разговаря на езика на домакина е практика, например при посещие в САЩ, също не ползваше преводач.

За утре е предвидена и среща с външния министър Франк-Валтер Щайнмайер. Той добре знае, че не може да приема президент във Външно. Това би било под нивото на държавния глава – да отиде на крака при министър. Разговорът ще се състои в нашето посолство в Берлин. Разбира се, ако Щайнмайер успее да се върне от Рим, където днес има важни разговори.
 
Ключови думи

Коментари

Евстати

Айде сега, Ташевица да се активизира, как така ще ходи Президента да се среща частно с някакви президенти и министри?

нако43

По въпросът за преначертаването на границите със сила,нека се спомним в Косово как бяха начертани с бели гълъбчета на мира,пуснати над Белград!!!Колкото до унижението за провежданите срещи с второстепенни чиновници в Германия,просто нямам думи!!!Робски народ с робско поведение на политиците ни!!!Жалко за България!

Милев

Непрекъснатите совалки на Бг президента с толкова нисък рейтин в България ни навеждат на мисълта , че Плевнелиев работи по-скоро за чужди интереси отколкото за националните интереси на страната ни.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.