СИМОНА РУСЕВА

БЕРЛИН – Българският президент е на работно посещение в Германия и преди малко бе приет от германския си колега Йоахим Гаук като приятел, тъй като според германския протокол посещението е частно. Точно поради тази причина Гаук е насрочил срещата в края на работния си ден – от 16 ч (17 ч българско време). За българския държавен глава не бяха предвидени военни почести. 

Българската страна е искала за утре да бъде уредена работна закуска с депутата Ханс-Петер Ул. В предишния парламент той беше говорител на комисията по вътрешни работи. Сега е само народен представител от баварския Християнсоциален съюз. И адвокат на Цветан Цветанов пред българския съд. Немците са се усетили и предложили все пак закуската да даде Филип Мисфелдер от партията на Меркел – Християндемократическия съюз, който е външнополитически говорител на парламентарната фракция на тази партия. С надеждата от президентството ни да откажат закуската е бил предложен крайно неудобен час – 7,30 ч утре. Отговорът бил: “Може и от 5,30 ч, важното е да има среща”, заяви за Клуб Z осведомен източник. На въпросната закуска ще присъства и Ханс-Петер Ул. 

Програмата включва и посещение в канцлерството. Плевнелиев няма да бъде посрещнат от Ангела Меркел, а домакин на нашия президент ще бъде нейният външнополитически съветник Кристоф Хойсген. Неговият пост в канцлеството е доста висок, но крайно недостатъчен за разговор на ниво държавен глава. Той би могъл да присъства на среща на канцлерката с президент, но да е домакин е в разрез с протокола.

Като споменахме за държавния протокол, не можем да отминем и желанието на Плевнелиев да разговаря на немски език. При нито един от разговорите не е предвиден преводач. Да припомним, че Меркел знае руски, а Путин – немски. Само че те уважават не само протокола, а и народите си и винаги разговарят на майчиния си език с преводач. Меркел знае и английски, но с Барак Обама разговаря на немски.  Защото във външната политика всеки нюанс е от значение.

За Плевнелиев да разговаря на езика на домакина е практика, например при посещие в САЩ, също не ползваше преводач.

За утре е предвидена и среща с външния министър Франк-Валтер Щайнмайер. Той добре знае, че не може да приема президент във Външно. Това би било под нивото на държавния глава – да отиде на крака при министър. Разговорът ще се състои в нашето посолство в Берлин. Разбира се, ако Щайнмайер успее да се върне от Рим, където днес има важни разговори.