Полицаите отново излизат на протест. Това съобщиха от Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) по повод новите промени, които предстои да бъдат направени в Закона за МВР.

"Не сме съгласни с около 30% от текстовете, които предлага екипът на Румяна Бъчварова", каза председателят на синдиката Валентин Попов, цитиран от Дарик.

Както Клуб Z писа, на 17 февруари Министерският съвет одобри пакет от проектопромени, сред които влизат намаляване на обезщетенията при пенсиониране за новопостъпилите на до 12 заплати, годишен отпуск 25, а не 30 дни, преназначаване на множество цивилни по Закона за държавния служител, отделянето на пожарната в самостоятелна агенция.

НОВОПОСТЪПИЛИТЕ В МВР - С 12 ЗАПЛАТИ, ОТПУСКЪТ НАМАЛЯВА, ПОЖАРНАТА СТАВА ОТДЕЛНА АГЕНЦИЯ

Днес Попов беше категоричен, че преди първото четене на закона в Народното събрание СФСМВР ще проведе серия от предупредителни протести в страната.

По думите му предложенията за промени в закона за вътрешното ведомство не представляват реална реформа.

Пожарникарите от синдикат "Огнеборец" също обявиха готовност за протести заради липсата на диалог с ръководството на МВР във връзка с реформата.

Служителите на пожарната също заявиха, че са против планираното намаляване на платения отпуск на 25 дни, както и против орязването на заплатите при напускане на системата, считано от началото на 2017 г.

От синдиката са притеснени и от бъдещото преобразуване на пожарната в агенция, което според тях ще увеличи администрацията на фона на недостигащия персонал, работещ на терен.

От "Огнеборец" настояват за преразглеждане на приетия от Министерски съвет законопроект в тристранния съвет и изслушване на всички позиции.