НАШ КОРЕСПОНДЕНТ

 

ТАМПА, ФЛОРИДА – "Динозаврите" от Републиканската партия се опитват всячески да саботират Доналд Тръмп. На обгърната в тайнственост сбирка шефът на Сената Мич Макконъл дал кураж на Марко Рубио и Тед Круз да продължават битката с милиардера, дори той да грабне номинацията на Голямата стара партия за президентските избори, пишат медиите в САЩ.

Макконъл се страхува, че ако Тръмп стане президент, ще се скъсят дните му като лидер на републиканското мнозинство в горната камара на Конгреса на САЩ. Той заявил, че Доналд е обречен да загуби ако се изправи срещу Хилъри Клинтън, която по всичко изглежда ще получи благословията на демократите за изборите за нов държавен глава. Анализи в пресата и университетски изследователи сочат тъкмо обратното: единствен Тръмп засега има шанс да бие г-жа Клинтън наесен и да влезе в Белия дом.

В кампанията срещу него се използват стари конвенционални оръжия, а така също нови не съвсем конвенционални. Последно Тръмп бе изкаран едва ли не фашист, за да бъде създаден образ на политическо плашило, което да стресне американците, а и хората в чужбина. Избирателите в Щатите обаче този път изглеждат  настроени бунтарски и вървят към пълно пренебрегване на опитите на "динозаврите" от партията на слона да се съхранят на власт. Проучванията сочат, че на утрешния „супервторник, когато едновременно гласуват 12 щата, Тръмп води навсякъде, с изключение на Тексас, щатът, излъчил Тед Круз за сенатор.

Марко Рубио заяви, че вероятно ще загуби битката. По всичко изглежда, че Тръмп ще го бие дори и в родния му щат Флорида, където предварителните избори са на на 15 март. Той провъзгласи Доналд за „мошеник“. Милиардерът, известен с дебелата си кожа, веднага туитна в отговор, че не се трогва от атаките на „г-н Размекване“.

Въпреки неофициалната капитулация на републиканските босове, Макконъл все още се надявал на чудо, което да класира Рубио и Круз като крайни победители. Шефът на Сената обаче подготвя психологически сенаторите от дясно за евентуалното номиниране на Тръмп за кандидат на Републиканската партия в президентските избори. Старата гвардия имала дори план да разпространи за милиардера негативни реклами, за да го дистанцира от двамата си любимци. Макконъл заявил, че акцентът ще бъде поставен върху заплахата да бъдат загубени изборите наесен и главен виновник затова ще е медийният магнат.

Истината обаче е друга - за да не се опозорят като оповестят официално, че предпочитат за президент Хилъри Клинтън пред Доналд Тръмп, "динозаврите" се крият зад маската на партийната загриженост. Фактите сочат, че Мич Макконъл е влизал в сговор с Барак Обама много пъти и то по важни и чужди на партийната линия въпроси. Един от тях бе прокарването на противоречивата програма за здравно осигуряване, известна като "Обамакеър", която според много анализи може да банкрутира през 2017 г. Заради прибързаното й приемане става известно, че много хора са взели здравни застраховки, само защото са били болни. След като са се излекували, те се отказали. Това намалява сериозно броят на плащащите, с чийто пари трябва да се помогне на бедните също да получават здравно обслужване.

Като аргумент затова, че демократите не са чак толкова сериозни политически врагове, Мич казал, че той лично успял да бъде преизбран на поста си през 1996 г., когато в Белия дом управлявал Бил Клинтън. Размахвайки заканително пръст към Доналд Тръмп, Макконъл казал: „Ние ще го сгромолясаме като скала“, пишат медиите.

Интересно е да се отбележи, че според Ройтерс на съзаклятническата сбирка на „старите муцуни“ присъствал и Карл Роув, сочен като сивия кардинал на бившия президента Джордж Буш-младши. Роув предупредил, че Тръмп може би вече е неудържим като евентуален победител в надпреварата за благословията на Републиканската партия.

„Ню Йорк таймс“ допълва, че в тайното съвещание участвали и крупните политически донори, нефтените милиардери, братята Чарлз и Дейвид Коч. Те обещали да отпуснат най-малко 15 милиона долара за кампанията на Марко Рубио. Богаташите подчертали, че подходът на Тръмп е недопустим и затова големите дарители не му дават пари, от страх да не загубят в залагането. Истината е, че милиардерът неколкократно обяви, че не се нуждае от финансова подкрепа, защото има достатъчно собствени капитали.

Междувременно още една "бомба" избухна в двора на републиканците. Влиятелният консервативен сенатор от Алабама Джеф Сешънс вчера официално благослови Доналд Тръмп в надпреварата за номинацията на Голямата стара партия.

Застанал до Тръмп на сцената по време на митинг Сешънс декларира:

„В този момент на американската история ние трябва да направим Америка велика отново! Имам честта да одобря Доналд Тръмп за президент на Съединените щати. Наблюдаваме невероятно движение, което идва от хората. Събитията в историята достигнаха връхна точка, която дава на хората шанс да ударят олигархията и да отнемат контрола от „господарите на Вселената". Да го върнат в ръцете на добрите, достойни и патриотични граждани на Съединените щати“.

Преди това рамо на Тръмп даде и довчерашният му съперник, губернаторът на Ню Джързи – Крис Кристи. Зад милиардера застана и бившият губернатор на Аризона, Джен Брюър, която също е известна като противник на нелегалната имиграция, срещу която Тръмп бие тревога и е един от сериозните му козове, печелещи масова подкрепа в Щатите.

В разговор активистът на Републиканската партия във Флорида Рич Суайър ми каза:

„Много хора дори не подозират колко голяма е подкрепата за Тръмп, не само от редовите републиканци, но и от хора от центъра, дори от консервативни демократи“.

Градусът на предизборната война бе повишен и от атаката на лидера на „Ислямска нация“ в САЩ, афроамериканецът Джефри Фаракан:

“Не слушайте глупостите на сатаната Хилъри Клинтън“.

Той обвини Хилъри и съпругът и Бил, че лично носят вината за хвърлянето в затвора на много чернокожи.

„Доналд Тръмп не може да бъде спрян“, заключава новинарският портал „Дръдж рипорт“, който добавя: “Очаква ни шантав избирателен цикъл!“