Русия обяви, че за последните 24 часа настъпилото преди ден примирие в Сирия е било нарушено девет пъти. Като цяло обаче Москва признава, че споразумението за прекратяване на огъня се спазва.

В същото време базираната във Великобритания и разполагаща със свои представителства в района на сраженията Сирийска обсерватория за човешките права съобщи, че самолети са извършили нападения над два града в северна Сирия. Не е уточнено дали самолетите са руски или на режима в Дамаск. Според местни координатори на Обсерваторията, нападенията са извършени от Русия.

Не е известно какви са били целите на въздушните атаки и дали те са били насочени срещу цели на сирийския клон на Ал Кайда „Ан Нусра“. Групировката и т.нар. Ислямска държава не са част от постигнатото примирие, в което участват Русия, Съединените щати, режимът на Башар Асад и умерената опозиция.

Примирието е първото значително спиране на огъня от пет години насам, когато избухна гражданската война в Сирия. Досега жертвите са 250 хиляди, а милиони напуснаха домовете си.

Условията на примирието включват:

► В полунощ на 26 срещу 27 февруари сирийско време (23 часа българско време на 26 февруари) спряха военните действия в Сирия. Преди това всички воюващи страни трябваше да потвърдят пред Русия или САЩ, че ще участват в примирието.

► Руските и американските военни заедно ще определят на картите териториите, на които действат бунтовническите групировки. Срещу приелите примирието няма да воюват сирийската правителствена армия, руската авиация и предвожданата от САЩ международна коалиция.

► Опозиционните групировки ще прекратят бойните действия срещу сирийската армия и отрядите, които й помагат.

► "Даеш", фронтът "Ан Нусра" и други терористични организации, признати като такива от Съвета за сигурност на ООН, са изключени от примирието и ударите по тях ще продължават.