Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Един от архитектурните символи на стара София е пред събаряне. Сградата на бившия театър „Ренесанс“, по-късно кино „Възраждане“ и профсъюзен дом „Георги Димитров“, а в по-нови времена и дискотека „Син Сити“ ще бъде премахната, съобщи неотдавна собственикът й. Можем да го приемем като поредната крачка към заника на чалгата – но по стара българска традиция това няма да остане без последици и за културата. Ще бъде заличено едно бижу. За намерението пише настраницата си във Фейсбук инициативата „Спаси София“ и призовава да се спре безумното намерение.

„Емблематичната сграда, помещавала бившия театър Ренесанс, впоследствие кино „Възраждане“, профсъюзен дом „Георги Димитров“, а в по-нови времена и меката на чалгата – „Син Сити“, си отива. Поредният символ на София ще бъде заличен и архитектурното ни наследство ще понесе непоправим удар“, заявяват от „Спаси София“ в отворено писмо, разпространено в социалната мрежа.

В писмото още се казва, че собственикът на сградата – бизнесменът Красимир Георгиев, има намерение на мястото на зданието да вдигне хотел. Според него и много други стари сгради по булевардите „Мария Луиза“, „Христо Ботев“ и „Константин Величков“ също трябвало да се съборят, за да се построят на тяхно място модерни бизнес центрове.

„Тоест там, където е най-голямото насищане на стари, крайно ценни за София сгради… трябвало да се събаря и строи ново – пишат от „Спаси София“. – Ето толкова им разбира главата на някои – те знаят само да рушат, нямат никакво уважение към историята и историческото ни и архитектурно наследство. За тях реставрация на архитектурни шедьоври не е опция.“

От инициативата поясняват, че сградата още преди години е била извадена от списъка с паметници на културата.

Според работници, бившето кино „Възраждане“ трябвало да се събори до два месеца, пишат от „Спаси София“. Затова и призивът им е за незабавни протестни действия, за да се спре разрушението.

„Приятели и наши последователи, нека се обединим и спрем това безумие. Нека вдигнем шум и накараме тази спряла държава и администрация да се задвижи и поне веднъж да защити обществения интерес. Нека не допускаме София да бъде осакатена заради поредната новопостроена буца на мястото на сграда била паметник на архитектурата!“, призовават от движението.

От Министерство на културата съобщиха пред „Площад Славейков“, че сградата никога не е била изваждана от регистъра на паметниците на културата. Радка Петрова, директор на „Връзки с обществеността“ във висшето арт ведомство, обясни, че при тях не е постъпвало искане сградата да бъде събаряна, нито да бъде извадена от списъка на паметниците на културата.

Площад Славейков

Ключови думи

Коментари

дебелян пеевский

София няма как да не бъде съборена цялата - трябват по-високи сгради, с по-голяма РЗП, за да може цялата селяния да се събере на едно място, каквото й е желанието.

Развеселен

не подкрепям събарянето на сградата

дебелян пеевский

Но подкрепяш самоковската селяндурка, която ще го разреши. Сфащаш ли колко си задръстен?

Ква София, ний сме от село и управляваме.

С цялото ми уважение към опазване на архитектурното наследство, трудно ми е да поставя точно тази сграда в категорията "шедьоври". Това съвсем не означава, че съм съгласна да бъде съборена и заменена с друг "шедьовър" на днешното време. Просто с нищо не блести и не разбирам защо трябва да е паметник на културата. Нито по нещо личи, че е била културно средище, нито някой си прави труда да оцени времената, в които е била такова.

Кметицата на район "Възраждане" с колко си е увеличла депозтните си сметки и в КОИ банки - действа по поръчка за премахване и на трамвайните маршрути покрай сградата с аргумент от Боко тиквата - имало метро зад сградата!! Кой е тоя "бизнесмен" Красимир Георгиев: Красьо черния от Плевен или енергийния бос Красьо Георгиев или някоя скоро пристигнала в София провинциална партийна МУТРА - я от ГЕРБ, я от ДПС, я ДС-патриотарстващ раннопенсиониран фатмак от нарко-кариерата?! СинСити си е бардак без леглова база - сега щял Красьо да го прави БАРДАК с леглова база - за да е под ръка в центира на всичкото джандар (СДВР е по диагонал през пл. Възраждане) и президенството с премиерството! Боко вече нема да се крие с УБО с разни триперливи циганета като ДС-Гъцо триперо Първанов, а директно ще "реже лентички" и опрасква в луксозна обстановка геронтолигичния си ХАРEM от дърти хетери-масажистки с вице-премиерски, министерски, прокурорски или магистратски заплати!

Всичките тия стари сгради са ужасно непрактични и "неоптимизирани". Който толкова много иска да ги запази, да си купи някде терен по ливадите извън центъра и да си ги пренесе там да си ги гледа на воля. Ако например това беше нова сграда с подземен паркинг, то онези коли на снимката под заглавието нямаше да са на тротоара наполовина.

on

Ясно, някой тънкопишковец много мрази чалгата, защо да не му дадете трибуна за изява да се изживява като съдник? А сградата си има собственик, който или при купуването е знаел, че не може да я събаря, или има право да си я прави каквото иска, все пак си е негова! На вас някой ако дойде да ви казва дали да си ремонтирате къщите и апартаментите нали ще го сиктирдосате, защо това да е по-различно? Аа, да - защото е чуждото. А ние сме най-добри да надничаме в чуждата паничка вмедсто да гледаме себе си. Обновлението е естествен процес, който нито може, нито трябва да се спира. Всичко останало е словесен онанизъм на хора, които си мислят, че могат да определят общественото мнение на база на своето собствено. Айде нема нужда...

София - роден град!

Имотът да стане държавна собственост! Хотели и бизнес центрове има достатъчно - стоят празни и заемат ценно място, което може да се използва за озеленяване. На много хора в София са отнети имотите и не са им върнати, нито пък са справедливо обезщетени, така че, нищо няма да му стане и на тоя "собственик". Самата сграда на кино "Възраждане" да се използва за по-полезна дейност, например като дом на културата, а не като свърталище на разврата - все пак в близост се намират детски градини и училища! Може са се организират полезни образователни занимания за деца и ученици в сътрудничество с всички детски градини и училища в района - театрални и музикални постановки, народно творчество, приложни изкуства, технически занимания и други полезни дейности!

Подкрепям инициативата да се съхрани сградата на бившото кино "Възраждане", защото трябва да ценим и да пазим такива сгради, които са емблематични за София и с това да покажем, че се грижим за оставеното ни културно наследство от поколенията преди нас.Как ще се почувства въпросният господин, ако след години някой разруши хотела, който той смята да построи.Освен това в тази част на София има доста хотели, в столицата ни се пръкват само молове, хотели, бизнес сгради ..., а културни места никой не строи,поне да не рушим построените такива.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.