Българският лекарски съюз (БЛС) няма да подпише Националния рамков договор за тази година, но очаква постигнатите договорки със здравната каса по време на преговорите да бъдат изпълнени. Това коментира председателят на организацията д-р Венцислав Грозев, припомняйки че почти два месеца с колегите си се е борил за по-добри условия за работа в сектора. 

На самия финал на преговорите, например, Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) склони да отпусне допълнителни 55 млн. лв. от резерва си за извънболнична помощ, което е максимално близо до поисканите от БЛС 62 млн. лева. Преди това бяха договорени 213 млн лв. повече и за болниците още от 1 април, което е с 33 млн. лв. повече от реално отчетената дейност през цялата 2015 година. Въпреки това, късно снощи 65-ият Извънреден Събор на съсловната организация почти единодушно реши да не дава мандат на ръководството си да подпише новите правила за работа и заплащане в сектора. По този начин не само блокира вече започналите здравни реформи на министър Петър Москов, но на практика се отказа и от постигнатите договорки със здравната каса. 

ДОКТОРИТЕ БЛАМИРАХА МОСКОВ И РЕФОРМИТЕ

По думите на д-р Грозев лекарите не протестират срещу финансовите параметри на рамковия договор, а срещу две много важни причини, които предизвикват недоверие сред съсловието:

"От няколко месеца категорично и ясно говорим едно и също - махнете пръстовия идентификатор от рамковия договор! Не може той да бъде въведен чрез и със съгласието на Българския лекарски съюз. Освен това към настоящия момент няма приета и действаща Национална здравна карта. Проектът на съществуващата такава е медицински и юридически неадекватен, неприемлив за професионалните среди и вече е предмет на съдебно оспорване. В съдебно обжалване е и Наредбата за проучване на удовлетвореността на пациентите от медицински дейности, заплащани от здравната каса. Предвижданият механизъм за пръстова идентификация е поредният административен абсурд. Подобен подход на мнимо договаряне ни убеждава, че българският лекар няма никакви основания да подкрепя подобни политики в здравеопазването", коментира Грозев.

За част от участниците в Събора обаче договорените параметри със здравната каса не могат да се окачествят като компромис, а като истинско унижение за лекарската професия. Затова за тях е по-добре да продължат да работят по стария рамков договор и по старите правила. 

"Липса на Рамков договор означава, че работим по стария. При това пък няма абсолютно никакъв смисъл от изработването на Здравната карта. Нещата са свързани помежду си. На базата на тази Здравна карта ще се определят какви са необходимостите за лечение на заболявания и то в различните области на страната. Не сме съгласни с всичко", заяви ръководителят на лекарската колегия във Варна проф. Радослав Радев, цитиран от БНР.   

Какъв ще е окончателният изход от ситуацията ще стане ясно в понеделник, когато се очаква своята позиция да заяви и ръководството на здравната каса.