Бившият лидер на ДПС Лютви Местан и неговите съмишленици учредяват днес партия Демократи за отговорност, свобода и толерантност (ДОСТ). На турски "дост" означава приятел.

Местан представя своята формация като евроатлантически ориентирана в противовес на ДПС, което според него защитава руските интереси в България. Разривът между него и Ахмед Доган стана след реч на почетния председател на ДПС в края на миналата година.

В тази реч Доган упрекна Местан, че е направил гаф с декларацията по повод свалянето на руския самолет от страна на Турция. Откакто е извън ДПС бившият лидер активно се опитва да се разграничи от олигархичния модел, който представлява тази партия и нейните обръчи от фирми.

Основните обвинения към Местан са, че новата партия ще обслужва турските интереси у нас. Представители на ДПС твърдят, че техният актив по места е подложен на сериозен натиск от страна на Турция, за да подкрепи ДОСТ. В парламента дори бе създадена специална временна комисия, която да разследва намесата на Русия и Турция в нашата вътрешна политика. Междувременно се появи информация, че Турция е забранила на Доган, Делян Пеевски и още от водещите лица на ДПС да влизат в страната.