Израелската разузнавателна агенция Мосад прави каквото си иска в България. Това заяви пред Нова тв д-р Ибрахим Догмуш, председател на палестинската общност у нас. Коментарът му бе по повод смъртта на Омар Зайед в палестинското посолство в София. Случаят се разследва като убийство, а д-р Догмуш подозира, че зад това деяние именно Мосад.

Директорът на Центъра за близкоизточни изследвания Мохд Абуаси също изказа подобно мнение. Той припомни, че по време на разследването на атентата на летище "Сарафово" срещу израелски туристи Мосад не просто е участвала в разследването, а го е иззела от българските власти. Според него Израел третира България като "заден двор", а израелците "смятат, че тук могат да правят каквото си искат".

Според Догмуш и Абуаси смъртта на Зайед ще бъде представена като самоубийство.

"С молбата за екстрадиране на Омар, израелците искаха да сплашат всички палестинци в Европа", убеден е Догмуш.

Според Абуаси върху страната ни е бил упражнен дипломатически натиск за екстрадицията на Зайед.

Двамата коментираха и обвиненията към Зайед от страна на Израел, че е извършил убийство на цивилен гражданин преди 30 години.

"В Израел цивилни и военни е друго измерение, всяко момче там се смята за войник. Убийства на цивилни има от двете страни", каза Абуаси.

Загиналият е Омар Зайед се е укрил в дипломатическата мисия в края на 2015 г., след като Израел поискал екстрадицията му от България. Нашите власти са издали постановление за задържането му на 14 декември 2015 г. Зайед трябвало да излежи доживотна присъда за убийство на израелски гражданин в Ерусалим, произнесена преди близо 30 г. Арабинът живее у нас от началото на 90-те години на ХХ век. Женен е за българска гражданка, има три деца.