Финансовият министър Владислав Горанов ще предложи до края на деня смяна на синдиците по несъстоятелността на КТБ. Това стана ясно от отговори на финансист №1 по време на парламентарния контрол и след това в кулоарите на парламента.

От финансовото министерство обясниха, че все още решението не е факт, но е много вероятно то да бъде обявено от ръководството на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) по-късно днес.

По време на парламентарния контрол Горанов бе попитан от реформаторите Петър Славов и Мартин Димитров как е възможно да бъдат объркани списъците на политическите партии в КТБ. На 9 февруари ФГВБ публикува справка, която само ден по-късно претърпя основна ревизия.

"Изготвянето на един списък е елементарно. Как да вярваме на останалото, ако синдиците и това не могат да направят", попита Мартин Димитров от парламентарната трибуна.

А финансовият министър обясни, че проверката по този случай не е приключила, но въпреки това е възможно още днес да предприеме действия.

По-късно в кулоарите той добави:

"В края на краищата, ако прочете съответния законов текст, министърът на финансите има възможност да предложи на управителния съвет на ФГВБ, а те да решат да се предприемат действия спрямо един или всички синдици по несъстоятелността на КТБ".

Неговото решение щяло да бъде продиктувано от анализ на фактическата обстановка свързана с дейността на синдиците и най-вече провокирана от нелепата грешка, която е възбудила дебат за достоверността на данните.