Платното на Пабло Пикасо "Спасение" бе продадено за $31,5 млн. от аукционната къща Sotheby's на традиционните пролетни търгове на импресионисти и модернисти в Ню Йорк. Общите приходи от вечерния търг на 71 платна достигна $219 млн.
Първоначалната сума за „Спасение“ на Пикасо беше $14-18 млн. На платното е изобразена сцена на спасяване на давеща се в река жена. Смята се, че въпросната дама е любовницата на художника Мария-Тереза Валтер, която наистина едва не загива, къпейки се в река Марн край Париж. По време на аукциона бяха продадени общо 13 работи на Пикасо от различни периоди на творчеството му – от рисунка, правена през 1900 г., до платно от 1969 г.
За всеобщо учудване обаче творбата му "Главата на Мария-Тереза" (1932) – един от фаворитите на търга, не успя да си намери купувач. До края на 80-те години на миналия век портретът беше в колекцията на последната съпруга на Пикасо Жаклин Рок, която пък го подарила на Уилям Рубин - директор на отдела за живопис и скулптура в нюйоркския Музей за съвременно изкуство. Sotheby`s се надяваха да вземат за платното $15-20 млн. Непродадени останаха още и "Жени, седящи на кресло", оценени на $7-12 млн.
Пикасо е най-скъпият художник в света в момента – картината му "Гола жена на фона на бюст и зелени листа" беше продадено през май 2010 г. за рекордните дотук $106 млн.
По-евтино от предвидените $20-30 млн. пък бе купено платното на Анри Матис "Утринен сеанс", за което анонимен колекционер даде $19,2 млн. На картината е нарисувана музата на художника Хенриета Дарикарер в интериора на ателието му. Знае се, че Матис пощрявал нейните занимания не само с музика и танци, но и с живопис. Дарикарер даже показвала свои работи на Парижкия салон на независимите художници