"Силовите структури защитават живота и здравето на гражданите в рамките на антитерористичната операция, която се води срещу терористи, диверсанти и други престъпници, които убиват, измъчват, отвличат наши граждани."

Това заяви украинският президент Александър Турчинов, цитиран от агенция УНИАН.

"Украинската власт никога не е провеждала наказателни операции на изток. Ние трябва да защитим териториалната цялост на страната и да освободим временно окупираните територии. Готови сме на диалог с тези, които желаят да говорят и да се договарят по въпросите за развитието на единна Украйна. Но с въоръжени престъпници, по чиито ръце има човешка кръв, цивилизованите държави не водят разговори. В съответствие със закона те биват обезвреждани", допълни Турчинов.

Днес жителите на самообявилата се Донецка народна република трябва да обсъдят вчерашното предложение на руския президент Владимир Путин. Той посъветва проруските сепаратисти в Украйна да отложат планирания за 11 май референдум за или против федерализацията.

Путин заяви също така вчера, че Русия си е изтеглила войските от границата с Украйна. Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен обаче заяви в Полша, че пактът няма никакви доказателства за оттеглянето. Той допълни, че алиансът продължава да призовава Москва да отдръпне своите солдати от граничните райони.