САЩ лишават Русия от търговски привилегии в рамките насвоята Генерална система за преференции (ГСП), предаде ИТАР-ТАСС.

Това се казва в писмо напрезидента Барак Обама до членовете на Конгреса. Държавният глава взел решението заради продължаващата криза в Украйна.

Решението ще повиши митническите тарифи за вноса от Русия, обясни говорителят на белия дом Джей Карни. Руските стоки, за които преди е действал режимът на ГСП, ще бъдат облагани на общо основание. Решението обаче може да влезе в сила най-рано 60 дни след уведомяването на Конгреса от страна на президента.

Преди това решение САЩ наложиха и други санкции на Русия заради украинсаката криза. Сред тях са забрана за влизане на територията на страната и замразяване на активите на редица от най-приближените хора на Владимир Путин.

Същевременно правителствотот на САЩ и корпорацията "Юнайтед лонч алайънс" се обърнаха към Съда по федералните искове с молба да бъде отменена временната забрана за закупуване на руски ракетни двигатели РД-180 за американски носители "Атлас-5". Забраната беналожена отфедералната съдийка Сюзън Брейдън с аргумента, че закапуването на двигатели, произведени от компанията "Енергомаш", сенарушават санкциите срещу Русия, въведени заради Украйна.