Дълги години в Европа си затваряха очите за възраждането на фашистката идеология, заяви дипломат номер 1 на Русия Сергей Лавров.

"Ние няма да позволим възраждането на фашизма в Европа и най-вече в Русия", изтъкна министърът на външните работи, цитиран от ИТАР-ТАСС.

"На Стария континент се правят, че не виждат как се вербуват хора за нацистката идеология, но, това което днес става, вече не са само лозунги, а фашистки действия на живо", категоричен е Лавров. 

"Всичко, което стана в Одеса - това е чист фашизъм и ние няма да позволим разследването да се "замете под килима", ще търсим докрай истината", добави той.

В същото време държавният секретар на САЩ Джон Кери предупреди Русия, че ако се намеси в президентските избори в Украйна, които ще се състоят на 25 май, Щатите ще наложат допълнителни санкции, които ще имат по-голямо въздействие върху руската икономика.

По време на среща с върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Катрин Ащън във Вашингтон Кери заяви, че Америка няма да наблюдават безучастно, докато Кремъл разпалва пламъка на нестабилността в Украйна. Той посочи, че наложените досега санкции са имали голям ефект върху затруднената руска икономика и че това е само началото.

От своя страна, Ащън определи украинските президентски избори като истински важна стъпка в посока към стабилизирането на страната. 

Преди две дни руският външен министър Сергей Лавров заяви, че законността на вота е под съмнение заради украинските военни действия срещу проруските сепаратисти в източната част на страната.