Президентът на Европейския съвет Херман ван Ромпой изключи военна намеса на Евросъюза за справяне с кризата в Украйна в коментар за френския в. Le Soar. Според него Европейският съюз е длъжен да използва други инструменти. 

Трябва да помогнем на страната в политическо и икономическо отношения за създаването на нови институции, каза още Ромпой и добави, че Украйна е станала жертва на кампания за дестабилизация, предприета от външни елементи.

Ромпуй се срещна с бившия генерален секретар на НАТО Хавиер Солана, с министъра на външните работи на Италия Ема Бонино и с Филлип Мейстад, бивш директор на Европейската инвестиционна банка.

"Много е важно това, което се случва в Украйна. Страната е независима от 1991 г., но Русия иска Украйна в своята орбита. Очевидно не можем да приемем това, но това не значи, че трябва да водим война. Русия е наша съседка. Днес ни е нужен здрав разум, но преди всичко трябват разговори, разговори и разговори, за да опитаме да намерим разрешение на тази криза", заяви Хавиер Солана.