АНТОНИЯ РАНГЕЛОВА

Катарският „Ал Райян” започна с убедителна победа световното клубно първенство по волейбол в Бело Оризонте, Бразилия. Отборът от Доха се наложи  с 3:0 (25:22, 26:24, 25:22) над италианския „Диатек Трентино” (Тренто) в мач от група "В". Двубоят донесе специален заряд за всички родни фенове, тъй като изправи един срещу друг двама от най-добрите волейболисти на България през последните години - Матей Казийски и Цветан Соколов.

През сезона Казийски се състезаваше в турския "Халкбанк". Воденият от Радостин Стойчев отбор спечели титлата и купата в Турция и игра финал в Шампионската лига. Специално за "Мондиал 2014" обаче Казийски бе привлечен в редиците на катарския дрийм тийм „Ал Райан”. В състава са още разпределителят Рафаел де Оливейра (Бразилия) и центърът Робертланди Симон (Куба).

От другата страна на мрежата пък играеше основното оръдие на националния ни отбор - Цветан Соколов. Диагоналът изигра много силен мач, реализирайки 15 точки, но дори и това не помогна на неговия „Диатек Трентино” да се противопостави на отбора от Доха.  

За победата на своя „Ал Райан” Казийски допринесе с 10 точки (1 блокада, 1 ас) срещу бившия си отбор, а кубинското чудо Роберланди Симон наниза феноменалните за един централен блокировач 20 пункта. В класирането „Ал Райан” е на второ място с три точки, с колкото е и лидерът UPCN от Аржентина, който по-рано днес разби с 3:0 тунизийския Есперанс.

Утре от 20:00 часа „Ал Райан” играе срещу Еспереанс, а на седми май отново от 20:00 часа Тренто среща UPCN.