ЖАКЛИН МИХАЙЛОВ

В първенството на България вече отпадна всякаква интрига и е време за изводите и анализите. А те категорично сочат, че без пари футбол не се играе. От тази най-важна гледна точка през следващите няколко години е ясно кой за какво ще се бори в родния футбол. Повечето отбори ще живуркат, винаги ще има оцеляващи, а само два клуба истински ще правят сериозен футбол.

Богатите и щастливите в първенството си наричат

„Лудогорец” (Разград) и „Ботев” (Пловдив).

И двата клуба могат да си определят какъвто бюджет поискат за следващото първенство. След първоначална инвестиция през първите три години, сега в касата на „Лудогорец” присъстват и 7 милиона евро, спечелени от последната европейска кампания. На вратата пък чука ново приключение и надежда за попадане в групите на Шампионска лига, което ще удвои мизата. Ясно е, че собственикът Кирил Домусчиев прекрасно си дава сметка, че с трици маймуни не се хващат и още повече ще увеличи и без това респектиращото обезпечение. 

Очаква се да бъдат привлечени нови класни попълнения, а досегашните играчи също ще получат увеличение спрямо индивидуалните заслуги. Най-големия масраф, който предстои да бъде платен, обаче ще е в строителство на стадиона. Бурното и динамично развитие на футболния проект в Разград вече изисква модерен стадион с достатъчно места, който да получи лиценз от УЕФА за мачове от групите на Шампионска лига. Другият вариант го знаем добре - отборът от Разград ще разчита на парите на софиянци. Второто място, което може да се нарече рай за футбола в България, се намира в пловдивското село Коматево, което от известно време е със статут на квартал на града. 

Поне в следващите десетина месеца там ще се подвизава отборът на „Ботев” (Пловдив), който си позволи да похарчи между 1,5 и 2 милиона евро на зимния трансферен пазар. И в село Коматево дойдоха цели пет звезди от далеч по-силното от българското - румънско първенство. С още една такава селекция през лятото „Ботев” тръгва уверено в следващата кампания към шампионска титла. Тук трябва да се отвори скобата, че и в Пловдив, и в Разград, се инвестират милиони в терени, база, иновации, подрастващи футболисти... Което е най-похвалното! Обобщено, „Лудогорец” и „Ботев” бягат с три дължини пред останалите, а в сравнение 

с бедните и онеправданите

са на космическо отстояние. Форматът на първенството с 14 отбора позволи през този сезон присъствието на цели три тима гаврошовци – „Любимец”, „Пирин” (Гоце Делчев) и „Нефтохомик” (Бургас). И трите отбора, речено на жаргон тотално спукаха гуми и останаха без пукнат лев в касата още през есента. И гледахме до болка позната мила, родна картинка: гладни футболисти, които са готови на всичко, за да вземат някой лев. В това число многобройни участия в уговорени мачове. Видя се обаче, че и по този начин не може да се спечели доволно и да се реши проблемът с нищетата. Най-жалкото е, че във въпросните отбори играят само българчета, за които не може да се намери място в по-добре обезпечените клубове. И преживяванията им не са за разправяне! 

А към и без това голямата им мизерия трябва да се прибави и фактът, че ги използват по-богатите отбори. Дават им някой лев и после ги оставят на произвола на съдбата. Четвъртия отбор, който имаше сериозни финансови неблагополучия, е „Черноморец" (Бургас). Там схемата обаче е доста по-различна. Само допреди 5-6 години този клуб бе в компанията на богатите и бургаския футболен проект бе сочен за пример. Цената се оказа толкова сериозна, че в последните три години отборът не може да смогне да я плаща. Изкараха доста пари, но за сметка на нивото на футболния тим и през тази година силите не им стигнаха да останат в елита. 

Най-голямата група е на кретащите

Там попадат повече от половината отбори, като ги обединява фактът, че нямат видими финансови проблеми към момента. Но тенденцията не е да преминат към богатите! Именно липсата на достатъчно средства е основната причина двата гранда ЦСКА и „Левски” да са далеч от историческите си позиции. „Червените” получиха изключително тежко наследство и цялата година мина в битка с наследените проблеми. По нищо не личи, че ситуацията ще се промени през следващата година и отново лайтмотива в Борисовата градина ще бъде липсата на достатъчно финанси. 

ЦСКА и "Черно море" са почти на едно ниво чисто футболно този сезон.

В „Левски” след мизерията за юбилея също не се задават по-добри дни. Сегашният собственик не се справя, но раздялата все още е далече. Ако се стигне до бърза сделка по собствеността в „Левски” е възможно „сините” да преминат едно стъпало по нагоре, което вече се е случвало при тях. Странна е ситуацията в доскоро третия гранд - "Литекс". Очакванията бяха, че Гриша Ганчев ще се сбори с Домусчиев на всички фронтове и ще върне титлата в Града на люляците. Уви нищо подобно не се получи. Е, не на последно място причината е, че парите в „Литекс” вече не са тези от силните години.

„Черно море” (Варна) най-точно отговоря на определението странна птица.

Видно е, че отборът е добре обезпечен за средното ниво на българския футбол. Амбиции за нещо повече не се афишират. Това означава, че и догодина „моряците” ще се настанят в местата между пето и осмо. Подобна е позицията и на „Берое”. Единственият държавен клуб в рамките на Европейския съюз разполага с железен бюджет и той напълно му стига за средно положение в първенството. Добрата новина за „Берое” е, че държавната подкрепа бе препотвърдената и от актуалното правителство на страната. Едни предсрочни избори могат коренно да променят картината обаче.

Двата столични отбора „Славия” и „Локомотив” (София) не са цъфнали и вързали.

Но за разлика от предишни епохи футболистите им са напълно обезпечени и няма сигнали за умиращи от глад. Разликата е, че „белите” инвестират много в база и подрастващи, докато при „железничарите” подобно перо в бюджета отсъства. Със сигурност двата иначе славни отбора ще кретат не само през следващата година, а и в далечния хоризонт. Ситуацията в „Локомотив” (Пловдив) през годината бе изцяло под контрола на завърналият се собственик Коко Динев. Финансовите несгоди останаха за края на първенството, когато играчите проплакаха, че не са взели по една заплата.

Съдбата на "Локомотив" (Пловдив) за сезон 2013-2014 към момента е неясна 

Малко нагло от тяхна страна, защото бедните им колеги не знаят въобще какво е заплата. Бъдещето на „Локо"-то е обвито в неяснота. Напълно възможно е изобщо да не достигнат до етапа на крайна бедност и директно да отидат при аматьорите. На мнозина от феновете този вариант им харесва, като се надяват и с тях да се получи както при градския враг „Ботев”. Възниква въпросът това ли е съвкупният български футбол и къде по дяволите се подвизават 20-30 популярни от миналото родни клуба? Няма ги. А дори да се покажат, чака ги съдбата на бедняците. Светулки, които светят за един сезон!