Министерството на външните работи публикува изявление, с което открито посочи, че Русия се меси във вътрешната политика на България. Повод за него стана изявление на говорителя на руското външно министерство Мария Захарова, която сравни създаването на парламентарна комисия, която да проверява фактите и обстоятелствата за намеса на Русия и Турция във вътрешните работи, с "неомаккартизъм".

РУСИЯ ОБВИНИ БЪЛГАРИЯ В "НЕОМАККАРТИЗЪМ"

Ето и текста на съобщението, публикувано на сайта на МВнР:

Във връзка с изявление на Говорителя на Министерството на външните работи на Руската федерация относно създаване в Народното събрание на Република България на временна комисия за проучване на всички факти и обстоятелства, свързани с твърдения за намеса на Русия и Турция във вътрешната политика на Република България, Говорителят на Министерството на външните работи на Република България заявява следното:

България е парламентарна демокрация, в която Народното събрание взима суверенни решения, основани на неговите правомощия и мотивирани от националните интереси на страната.

Изпълнителната власт в Република България не си позволява да коментира по подобен начин решения на руския парламент и не счита за проява на добър тон съответните изявления от страна на изпълнителната власт на друга държава.

Такива публични изяви дори биха могли да се разглеждат като потвърждение на съмненията, въз основа на които е предложено сформирането на цитираната временна комисия в Народното събрание.

В съвременната сложна международна среда, характеризираща се множество кризи, конфликти и предизвикателства, бихме очаквали от Руската федерация конструктивно отношение и принос за решаването на най-важните международни проблеми, а не неуместен коментар на говорителя на руското външно министерство за дейността на върховния законодателен орган на Република България .