Администрацията на Барак Обама прави нещо като високотехнологичен "дрийм тим", който да се бори онлайн срещу "Даеш", предаде Си Ен Ен.

На среща в Белия дом вчера се събрали представители на "Епъл", "Туитър", "Снапчат", "Фейсбук", Ем Ти Ви и "Бъзфийд". Те предложили помощта на компаниите си на висшите ръководители на американското разузнаване.

Белият дом е решен да даде отпор на "Даеш" в социалните мрежи, чрез които групировката успява да вербува потенциални "вълци единаци", които да извършват терористимин нападения. Това заявил на срещата Ник Расмусън - директор на Националния център за борба с тероризма.

Прави впечатление, че в Белия дом имало човек от "Епъл", отбелязва Си Ен Ен. Само преди седмица компанията отказа да изпълни съдебно решение и да разкодира телефона на терорист по искане на ФБР. От Белия дом и Министерството на правосъдието отказали да коментират дали е станало дума за спора с "Епъл".

Според получен от Си Ен Ен документ за програмата на вчерашната среща в нея участвали хора от близо 50 технологични компании и групи. Американските институции били представени от правосъдното министерство, Съвета за национална сигурност и Държавния департамент. Имало участие и от страна на британското посолство в САЩ.

Технологичните компании били информирани за стратегията на "Даеш" за изпращане на послания и за разработването на планове за борба срещу терористичната пропаганда. Сред обсъжданите методи за противопоставяне било разпространяването на оптимистични и положителни послания.

Преди месец членове на администрацията на Обама пътували до Силициевата долина в Калифорния, твърди Си Ен Ен. Те се опитали да окажат натиск социалните мрежи да ограничат възможностите за използването им с терористични цели. В резултат "Туитър" обяви в началото на този месец, че закрива 125 000 акаунта, свързани с "Даеш".